07.05.2020
Ce masuri trebuie sa intreprinda RM, pentru ca UE sa acorde a doua transa in suma de 30 milioane de euro. Declaratiile facute de Peter Michalko, la In PROfunzime

Pentru ca Moldova sa primeasca cei 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, autoritatile de la noi trebuie sa intreprinda mai multe reforme importante in cateva domenii, precum ar fi progresul in investigarea furtului miliardului si reforma justitiei. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UNIUNII EUROPENE LA CHISINAU: "Acum suntem in situatia in care transa a doua in suma de 30 milioane de euro este in faza in care trebuie sa vedem indeplinirea conditiilor pentru ea.

Pe o parte sunt conditii tehnice ce tin de reforme in mai multe domenii si o parte sunt pe conditii politice care sunt incluse in memorandumul de intelegere si acolo este vorba despre criterii de democratie, statul de drept si sunt lucruri concrete despre care vorbim cu partenerii moldoveni.

Este vorba despre progresul in investigarea furtului miliardului, despre adoptarea unor legi precum legea privind sanctiunile impotriva spalarii banilor, sunt pasi asteptati precum reforma justitiei pentru care trebuie sa incepem deja procesul de consultatie si trebuie sa vedem progresul in aceste domenii care sunt deja demult asteptate."

Pe 10 octombrie 2019, Comisia Europeana a aprobat plata de 30 de milioane de euro din asistenta macrofinanciara acordata Republicii Moldova. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro reprezinta imprumuturi, iar 10 milioane - granturi.

Aceasta este prima dintre cele trei rate planificate in cadrul programului de asistenta macrofinanciara (MFA) catre Moldova, care a fost adoptat in septembrie 2017 si a carui valoare totala este de 100 de milioane de euro.

Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniti pentru a acoperi necesitatile financiare externe ale Republicii Moldova in procesul de reformare structurala.

Atunci, Comisia Europeana afirma ca va monitoriza atent cum autoritatile de la Chisinau vor indeplini preconditiile politice inainte de cea de-a doua si cea de-a treia transa din asistenta macrofinanciara.

Pe 12 septembrie 2019, Comisia Europeana a publicat raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE. Acesta reflecta aspecte ingrijoratoare cum ar fi justitia, investigarea fraudei bancare si coruptia. In raportul sau, Comisia Europeana a evidentiat faptul ca tara noastra a inregistrat progrese in implementarea reformelor-cheie care vizeaza abordarea standardelor democratice si a statului de drept.


Articole din aceeasi categorie