04.10.2022
Ce facem daca Rusia va rezilia contractul cu Republica Moldova? Victor Parlicov: "Problema nu ar fi atat pe malul drept, cat pe stang"

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, sustine ca amenintarea Gazpromului de reziliere a contractului, nu este decat un joc direct prin care incearca sa transfere responsabilitatea pentru o eventuala criza umanitara din regiunea transnistreana pe conducerea politica a Republicii Moldova, fiindca o reziliere ar insemna mult mai multe probleme pentru malul stang, decat pentru malul drept. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Victor PARLICOV, FOST DIRECTOR ANRE: "In opinia mea tot ce se intampla sunt niste semnale care eu le interpretez in felul urmator. Gazprom nu vrea sa rezilieze contractul, dar in acelasi timp el il incalca. Eu cred ca este un joc direct, prin care incearca sa transfere responsabilitatea pentru o eventuala criza umanitara din regiunea transnistreana de pe Gazprom pe conducerea politica a RM, pentru ca daca astazi Gazprom ar rezilia acest contract, problema nu ar fi atat pe malul drept, cat pe stang. Da, noi avem probleme cu energia electrica si gaz mai scump, dar la noi este o problema financiara care se poate compensa. Se compenseaza din buget, se contracteaza niste imprumuturi."

La 1 octombrie, Gazprom a confirmat furnizarea a 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi catre Republica Moldova, in luna octombrie. Astfel ca acestia spun ca nu furnizeaza intreaga cantitate de gaze naturale, pentru ca Ucraina ar refuza sa primeasca gaz rusesc la statia GIS Sohranovka. Ba mai mult, reprezentantii concernului rus spun ca au dreptul de a rezilia in orice moment prezentul contract cu Republica Moldova, din motiv ca partea moldoveneasca ar incalca in mod regulat prevederile contractului.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie