Sorin IONITA, ANALIST POLITIC: "Chiar si asa a fost un proces relativ scurt, pentru ca daca ne uitam ce se in Balcani de Vest, exista peste 15 ani si nu au inceput inca sa deschida capitolele de negociere. Ca sa nu mai vorbim despre alte cazuri istorice. Ce trebuie de invatat, e ca trebuie de profitat de oportunitati care apar atunci cand nu te gandesti, asa cum si Romania a profitat atunci. Era criza de securitate in fosta Iugoslavie, chestiunea Cosovo, deci trebuie mers asa, jucat in echipa cu Bruxellesul si cu toate tarile europene. Facut ce trebuie si evitat sa devii europeana, cum e Victor Orban si cum sunt altii, pentru ca aceasta te poate intarzia. Ca oricum toate temele nu poti sa le faci. Sunt 30 de capitole, sunt capitole dificile. Uitati-va tarile cele mai avansate din Balcanii de Vest, Serbia si Muntenegru, au inceput in 2012, au capatat ceea ce a capatat si Moldova, adica statut de candidat. Muntenegru a deschis toate 30 de capitole, sunt 10 ani de atunci si au inchis abia 2. Serbia mi se pare ca a inchis 3 sau invers. Deci in 10 ani ai facut 2 sau 3 din 30. Se poate si asa, trebuie multa rabdare, sper sa nu fie cazul Moldovei. Si ca Moldova in 10 sau 15 ani sa fie deja membra, dar nu este simplu si nici nu trebuie ridicate foarte mult asteptarile acuma ca sa nu lumea dezamagita peste un an jumate sau doi. Nu se poate face chestia in 2 sau 3 ani. Nimeni nu a facut treaba aceasta."
Intrebat despre ce greseli nu trebuie sa repete tara noastra, Sorin Ionita, a spus ca e imposibil sa prevezi ce va fi in viitor si nu exista un plan care ne-ar ajuta sa nu repetam unele greseli.
Sorin IONITA, ANALIST POLITIC: "Noi am putem sa facem acum teorema, intr-o tara democratica nu poti prevede ce va fi peste patru ani, cum va arata politica, ce fel de guverne si nimeni nu are un control sau o strategie, un plan de tara. Eu cred ca planul nostru a fost sa fim membru de UE si NATO si slava Domnului s-a indeplinit. Ce alt plan de tara, ce alte strategii."