14.06.2024
Ce acțiuni întreprinde Kremlinul pentru a influența alegerile din toamnă? Expertul Ion Tabârță, la emisiunea În PROfunzime „Discreditează guvernarea, în special lovește în actualul președinte”

Expertul Ion Tabârță susține că pentru a influența alegerile din 20 octombrie, Federația Rusă va întreprinde un șir de scenarii care vor avea drept scop subminarea proceselor politice și electorale democratice din Republica Moldova. Totodată, acesta a menționat că în prim plan este să dezinformeze, șă propagandeze, dar în special să discrediteze actuala guvernare, în fruntea cărei se află Maia Sandu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii în PROfunzime.

Ion TABÂRȚĂ, EXPERT: „Da, în mod evident Federația Rusă face tot posibilul să submineze procesele politice și electorale democratice din Republica Moldova și s-au testat diferite scenarii. Am văzut anul trecut scenarii la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, am văzut ce s-a întâmplat chiar și la alegerile locale. Ne aducem aminte ce s-a întamplat în municipiul Bălți, practic acolo se clonau candidații sau politicienii din partea partidului Șor și acum noi ne îndreptăm spre aceste alegeri prezidențiale, care mai degrabă urmau să fie unele de etapă pentru a alegeri parlamentare, pentru că acelea cntează pentru reconfigurarea puterii politice de la Chișinau, însă prin organizarea referendumului s-au ridicat mizele acestui scrutin electoral și Federația Rusă va face tot posibilul ca să influențeze bunul mers al acestor alegeri. Va face tot posibilul va aceste alegeri să nu fie libere, democratice și neinfluențate sau să corespundă rigorilor exercițiului electoral democratic.”

Totodată, Tabârță a evidențiat câteva acțiuni care ar urma să fie întreprinse de Kremlin pentru a influența  alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă.

Ion TABÂRȚĂ, EXPERT: Noi avem acțiuni la suprafață și anume acțiuni de dezinformare, propagandă, vedem cum iese și aceeași doamnă Zaharova, purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de Externe și ultimele ieșiri, ultimele luni, dumneaei a tras o deosebită atenție pe subiectul Republicii Moldova. Se face intenționat, se discreditează actuala guvernare pro europeană, în special se lovește în actualul președinte, doamna Maia Sandu. Știind foarte bine că o bună parte din electoratul nostru rezionează cu mesajele venite de la Moscova. Totodată, se acționează prin actor de influență, cum ar fi grupul Șor, dar și alți actori, deoarece paleta acestor actori este mult mai largă. Dar avem acțiuni și care mai puțin se văd. În subteranele politicului, a finanțării ilicite, a coruperii.”

Ulterior, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski a menționat că Federația Rusă va face tot posibilul ca Republica Moldova să rămână în spațiul de influență a Kremlinului.

Vladislav KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INIȚIATIVE STRATEGICE: „E foarte serioasă. În continuare Federația Rusă vede Republica Moldova, Ucraina, Georgia ca un spațiu vital de securitate, ca țările care trebuie să fie controlate de către Federația Rusă sau țările care trebuie să se afle în spațiul de influență a Federației Ruse. Și eu nu văd scenarii în care Federația Rusă în care va renunța la aceste țări. 

30 de ani de zile Republica Moldova, practic a fost o țară pe mijloc care încerca în politica să fie preieten și cu estul și cu vestul. Dar după ce s-a întâmplat în Ucraina Guvernul Republicii Moldova a tras o concluzie foarte simplă și foarte plauzibilă, că fix același lucru se poate întâmpla și cu noi. Iar ca noi să asigurăm securitatea pentru cetățenii noștri, noi trebuie să aderăm repede la Uniunea Europeană.

Federația Rusă vede acest lucru ca încercarea Republicii Moldova de a ieși din sfera sa de influență și va face totul posibil ca acest lucru să nu se întâmple, ca să zădărnicească încercările Republicii Moldova de a ieși din această sferă de influență și de a aduce la guvernare oamenii care vor fi gata să accepte acest rol de mijloc.”

Întrebat, dacă Republica Moldova va putea face față provocărilor, expertul Ion Tabârță consideră că:

Ion TABÂRȚĂ, EXPERT: „Cel puțin eu cred că ar putea. Anterior au făcut față provocărilor și ne aducem aminte de acele pseudo-proteste ale partidului Șor, atunci încă era partid cu acte în regulă, de a destabiliza situația social politică din toamna anului 2022, iarna anului 2023, pe fundalul presiunilor energetice și crizei energetice și inflației. Atunci autoritățile noastre au rezistat. S-a văzut foarte clar tendința Moscovei de a destabiliza situația social politică în Republica Moldova, de a provoca căderea guvernului, ca alegeri anticipate ca să fie resetată puterea politică din Republica Moldova.”

De asemenea și Kulminski a venit cu o replică și a menționat că oricare ar fi acțiunile întreprinse de Kremlin, ele trebuie văzute cu maximă seriozitate și de ales cea mai corectă rezolvare a acestora.

Vladislav KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INIȚIATIVE STRATEGICE:Eu vreau să sper foarte mult că da, cel puțin până acum au făcut față. Am avut noi proteste și acele proteste trebuiau să devină violente, nu s-a întâmplat. Această declarație trebuie să fie văzută cu maximă seriozitate, pentru că dumneavoastră țineți minte de avertismente care au fost făcute de țările occidentale, inclusiv și SUA, înaintea începerii războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Noi practic asistam la declarații zilnice că războiul este opțiune realistă și Ucraina cumva nu a luat cu toată seriozitatatea aceste avertismente și noi trebuie să învățăm din acea experiență și dacă aceste trei state zic că se pregătește o destabilizare, înseamnă că așa și este.”

Astăzi, Guvernul Statelor Unite ale Americii, împreună cu Guvernele Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat Republica Moldova despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Într-o declarație comună, cele trei Guverne manționează că aceste tentative presupun proteste, dar și răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu. Ulterior, premierul Dorin Recean a mulțumit pentru sprijin și a menționat că „Instituțiile noastre sunt puternice și asigură pacea, securitatea și dreptul poporului nostru de a-și alege singur viitorul”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie