19.03.2020
Cate teste pentru depistarea coronavirus sunt in Moldova. Precizarile directorului ANSP in cadrul emisiunii In PROfunzime - VIDEO
<p>O mie de teste pentru depistarea coronavirus erau marti in laboratorul Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica. Despre asta a spus directorul ANSP in cadrul emisiunii In PROfunzime.</p>

Nicolae Furtuna a mentionat ca a fost identificata o companie care va importa mai multe teste in tara noastra.

Nicolae FURTUNA, DIRECTORUL AGENTIEI NATIONALE PENTRU SANATATE PUBLICA: "Cand a fost diagnosticat primul caz, cazul era in linii mari clar. Atunci am pus un singur test. Pana a ajunge la teste, eu vreau sa vorbeste despre filtre. Primul filtru este Politia de Frontiera. Filtrul doi este Urgenta Prespitaliceasca. Filtrul 3 este spitalul de boli infectioase. Ultimul filtru este testul.

Cu exceptia cazului de la Hincesti, restul cazurilor s-au oprit in familie. Alta extindere nu a fost. Doamna a reusit sa contacteze cu foarte multa lume. Este o problema, daca o sa irosim testele neargulentat, in lume deja se vorbeste despre un dificit de teste."

Totodata, directorul ANSP sustine ca daca testele pentru coronavirus vor fi irosite neargumentat, tara noastra ar putea ramane fara teste.

Nicolae FURTUNA, DIRECTORUL AGENTIEI NATIONALE PENTRU SANATATE PUBLICA: "Eu tare ma tem sa nu ajungem cu testele, cum am ajuns cu mastile. La moment suntem asigurati cu teste. Inainte de a veni in studiou, erau o mie de teste. Am identificat o companie ca sa mai importam teste."

Anterior, tara noastra a primit un lot de teste din Germania pentru depistarea virusului.

Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat in Republica Moldova pe 7 martie. Este vorba despre o femeie de 48 de ani, care a revenit din Italia, Milano.

Cazurile 2-3/ Pe 10 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus in Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din capitala si un barbat de 60 de ani din sudul Moldovei. Ambii au revenit recent din Italia. Femeia a fost in vizita la o prietena, iar barbatul - la copii.

Al patrulea caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat pe data de 11 martie, este vorba despre o tanara revenita din Italia.

Cazurile 5-6/ Pe data de 12 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus. Ambele s-au intors recent din Italia. Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii despre aceste doua persoane.

Cazurile 7-8/ Pe data de 13 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu Covid-19. Ambele persoane s-au intors recent din Italia. Si de aceasta data, Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii. Viorica Dumbraveanu a mentionat ca nu exista copii infectati cu coronavirus.

Cazurile 9-12/ Pe data de 14 martie au fost confirmate alte 4 cazuri de infectare cu coronavirus. Unul dintre pacienti s-a infectat prin transmitere locala. Celelalte trei persoane au venit din Franta si Marea Britanie.

Cazurile 13-23/ Pe data de 14 martie au fost confirmate alte 11 cazuri de coronavirus in Moldova. Totodata, a fost inregistrat si primul caz de infectie cu Covid-19 la un copil. Acesta s-a infectat de la mama sa venita recent din Italia. 3 cazuri dintre cele 11 sunt de import si opt sunt de transmitere locala.

La data de 16 martie, Ministerului Sanatatii anunta despre prima persoana din Moldova tratata de coronavirus.

Cazurile 24-29/ Pe data de 16 martie, sase cazuri noi de coronavirus au fost confirmate in Republica Moldova.

Al 30-lea caz de coronavirus a fost confirmat la data de 17 martie. Dintre cele 46 de persoane suspecte, un singur test a aratat rezultat pozitiv. Este vorba despre un caz de import.

Totodata, la 17 martie, autoritatile anunta stare de urgenta in Republica Moldova.

In Republica Moldova s-a inregistrat primul deces din cauza noului coronavirus.

Cazurile 31-36/ Alte 6 cazuri de coronavirus au fost confirmate in Moldova la data de 18 martie. Trei cazuri sunt de import, iar trei de transmitere locala.

Totodata, responsabilii de la Ministerul Sanatatii spun ca inca o persoana a fost tratata de coronavirus si este gata de externare.

Alte 13 cazuri de Covid-19 au fost confirmate la data de 19 martie. Astfel, numarul celor infectati ajunge la 49 de bolnavi.

Articole din aceeasi categorie