10.10.2022
Cate gospodarii vor benificia de compensatii pentru perioada rece a anului. Marcel Spatari: "Acest mecanism elaborat de autoritati acopera un numar restrans de gospodarii"

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marcel Spatari, sustine ca de compensatii pentru perioada rece a anului vor beneficia doarun numar restrans de gospodarii care se vor include in cele 4 categorii de vulnerabilitate, intrucat Republica Moldova nu are un buget atat de mare care ar putea sa acopere cheltuielile tuturor cetatenilor. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Marcel SPATARI, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: "Toate aceste modelari care au fost facute in procesul elaborarii mecanismului se bazeaza pe datele Biroului National de Statistica care face in fiecare an cercetarea bugetelor gospodariilor casnice, dar aceasta cercetare acopera un numar restrans de gospodarii. Nu acopera un milion si ceva de gospodarii din tara. Raspund de cateva mii si ele sunt in esantion, in reprezentativ."

Totodata, ministrul a mentionat ca vor exista patru categorii de vulnerabilitate, iar in functie de categoria de vulnerabilitate depinde de suma compensatiei, intrucat bugetul este limitat. 

Marcel SPATARI, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: "Daca e sa judecam strict in cazul acestui esantion, intr-adevar dupa calcule mai mult de jumatate din gospodarii ar ajunge in categoria cea mai inalta de vulnerabilitate energetica, dar noi avem 4 categorii de vulnerabilitate si o categorie de non-vulnerabilitate. Deci cea mai inalta categorie de vulnerabilitate se numeste categoria cu vulnerabilitate foarte ridicata, apoi a doua este ridicata, a treia medie si a patra scazuta. Dar toate sunt vulnerabile. Dar vor primi diferit in functie de categorie, iar categoria se atribuie in urma unui calcul, care nu este extrem de complicat, dar nu este nici aritmetica elementara. Trebuie sa avem un mecanism care sa estimeze cat de mult se incadreaza in buget."

Anterior, ministrul Municii si Protectiei Sociale a precizat ca in aceste momente Guvernul nu poate spune exact cat va fi compensatia pentru categoriile de vulnerabiliate, asta se va decide in luna noiembrie cand autoritatile vor putea vedea ponderea gospodariilor si segmentarea lor pe cele patru categorii de vulnerabilitate energetica. De asemenea, Spatari a mentionat ca pentru luna noiembrie, pentru compensatii Guvernul a estimat o suma de 870 de milioane de lei. 

La sfarsitul lunii septembrie, ministrul Municii si Protectei Sociale, Marcel Spatari, a declarat ca platforma pentru stabilirea vulnerabilitatii energetice a cetatenilor va fi lansata la inceputul lunii octombrie si va fi disponibila cel putin o luna si jumatate pentru toate familiile, pentru a se inregistra. Ba mai mult, Spatari a mentionat ca acest proces de inregistrare trebuie pentru a lega gospodariile din tara cu un loc de consum, pentru ca furnizorii nu cunosc componenta familiei care este conectata la un anumit punct de consum. 

Pe 2 august, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu a facut public in cadrul unei conferinte de presa, actiunile Guvernului care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de autoritati pentru pregatirea de sezonul de incalzire 2022-2023. 

La inceputul lunii august, ministrul Municii si Protectei Sociale, Marcel Spatari, a spus ca in lunile octombrie si noiembrie, toti consumatorii de surse energetice se vor registra intr-un sistem informational, acolo unde vor completa formularul vulnerabilitatii energetice, pentru a putea benefia de compensatii pentru perioada rece a anului. Totodata, ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mentionat ca pentru unii pensionari care nu stiu sa se inregistreze on-line, vor fi implicati asistentii sociali, bibliotecarii pentru ai ajuta, iar cei care nu se vor inregistra in sistemul online la fel vor beneficia de compensatii. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie