06.02.2023
Cat este de real ca negocierile de aderare la UE sa inceapa in toamna? Valeriu Pasa: "Eu cred ca este posibil la finele anului, avand in vedere ca lista de conditii nu este atat de mare"

Expertul WatchDog, Valeriu Pasa, considera ca pana la finele anului Republica Moldova ar putea incepe negocierile de aderare la UE, intrucat lista de conditii care trebuie sa le indeplineasca tara noastra, nu este atat de mare. Ulterior, insa ministrul a mentionat ca pentru a ajunge la aceasta etapa autoritatile au foarte mult de lucru pentru a demonstra ca tara noastra este demna sa fie membru a Uniunii Europene. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: "Eu cred ca este posibil la finele anului, avand in vedere ca acea lista de conditii care trebuie sa le indeplineasca Republica Moldova, nu este atat de mare. Dar in general trebuie sa ne deprindem pentru urmatorii ani, treptat aceasta relatie va fi mai putin spectaculoasa, procesul va intra mult mai mult intr-un regim de lucru si poate vor fi mai putine ocazii pentru a prezenta niste realizari extraordinare. Insa va fi foarte multe aspecte birocratice, care le inteleg un numar limitat de oameni care sunt afectati anumit de acel domeniu pe care il reglementeaza."

Ulterior, ministrul a mentionat ca Republica Moldova mai are de muncit la acest capitol si ca tara noastra trebuie sa demonstreze ca este demna sa faca parte din marea familie europeana.

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Suntem abia in luna februarie, in acest an si in anii urmatori avem foarte mult de lucru. Deciziile privind aderarea la Uniunea Europeana sau deschiderea negocierilor, in primul rand stiind capacitatea noastra de a implementa reformele necesare, dar dupa ce demonstram acest lucru avem nevoie ca si fiecare stat membru a UE sa fie convins de acest lucru si sa sprijine deschiderea negocierilor."

De asemenea, Popescu a mentionat ca pana la inceperea negocierilor Republica Moldova trebuie sa faca maxim posibil ca toate cele 33 de capitole sa fie indeplinite.

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Intr-adevar, in urmatoarele zece luni, in octombrie, cand Comisia europeana va publica raportul care va evalua starea noastra, progresul nostru, noi trebuie sa facem maxim posibil ca toate cele 33 de capitole de aderare care acopera absolut fiecare ramura sau domeniu si in paralel vom lucra si lucram zilnic cu statele membre pentru a le convinge, pentru a le explica si pentru a detalia pretul pe care il avem."

La 24 iunie, tara noastra a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, dupa ce Consiliul European a votat unanim pentru asta. Tot atunci, Consiliul European a formulat un sir de conditii pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca, pentru a putea face parte din familia UE cat mai curand. 

Pana la sfarsitul anului trecut, Republica Moldova avea de implementat reforme in domeniul justitiei, in sectorul administrativ, sa avanseze in lupta impotriva coruptiei, sa imbunatateasca mediul concurential, dar si alte domenii. Urmatorul pas semnificativ in procesul de aderare al tarii noastre la UE este initierea negocierilor.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 6 februarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie