04.04.2022
Cat de mult influenteaza conflictul transnistrean procesul de aderare a Republicii Moldova la UE: Europarlamentar: "Trebuie sa ne gandim la o formula noua prin care sa incercam sa gasim solutii pentru acest conflict"

Intrebat despre rolul pe care il are conflictul transnistrean in procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, europarlamentarul Dragos Tudorache a spus ca acest conflict trebuie rezolvat si ca ar fi bine ca tara noastra sa gaseasca o formula noua pentru solutionarea conflictului, dat fiind faptul ca doua tari care fac parte din formatul "5+2" sunt implicate intr-un razboi. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR: "Declaratiile de pana acum la nivelul responsabililor europeni au fost notate foarte clar. Conflictul transnistrean trebuie rezolvat. Trebuie de gasit o solutie politica pe termen lung, pentru a permite evolutia discutiilor intre Republica Moldova si Uniunea Europeana pe viitor. Nu am vazut pana acum o alta declaratie care sa infirme, ceea ce inseamna ca, da, va trebui. 

Cred ca trebuie sa incepem sa ne gandim foarte rapid si foarte serios la o formula noua prin care sa incercam sa gasim solutii pentru acest conflict, pentru ca daca ne uitam la formatul "5+2", doua state din acel format se afla in razboi deschis langa Republica Moldova. In mod evident, in actualul context am asteptat ca va reiesi ceva solutii rapide din formatul "5+2". Este total realist si aici, la nivelul Uniunii Europene, cred ca trebuie sa fim creativi. Iata aici ajung la un alt punct pe care vreau sa il spun legat de criterii politice, economice sau de a fi comunitare. 

Da! Strict vorbind, uitandu-ne la criteriile tratatului de aderare e esential sa se treaca prin acesti pasi, insa eu cred ca dat fiind acest context, avem si o datorie sa incercam sa fim pregatiti politic. Sa privim aceste procese de negociere si de viitoarea aderare a Republicii Moldova asa cum va trebui sa o facem si pentru Ucraina."

Totodata, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova sustine ca tara noastra are sanse mari ca sa devina stat membru al Uniunii Europene.

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR:"Din perspectiva unui criteriu geo-politic, nu trebuie sa ignoram acest lucru si trebuie sa incercam sa gasim abordari, sa fie un obiectiv impartasit intre Republica Moldova si UE de a ajunge la acel moment de aderare cat se poate de repede.

Pana acum am avut niste durate foarte variabile de negocieri. Au fost negocieri care s-au produs foarte repede, altele au durat foarte mult.

Ceea ce imi doresc eu pentru Republica Moldova si pentru acest proces este ca sa fie cat mai scurt.

Eu sper sa fie sanse foarte bune, pentru ca cred ca la nivelul statelor membre exista aceasta intelegere al momentului superior in care ne aflam. Moment in care nu putem sa venim si sa masuram cu acelasi masuri clasice si sa facem lucrurile asa cum le faceam inainte."

Pe data de 3 martie, Maia Sandu, Igor Grosu si Natalia Gavrilita au semnat cererea de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana. Sefa statului a declarat ca decizia a fost luata in contextul crizei de securitate din regiune, iar odata cu semnarea acestui document Moldova alege sa fie parte a lumii libere.

Cu o zi mai tarziu, Tiraspolul a cerut recunoasterea independentei regiunii transnistrene Reprezentantii asa-numitului minister de externe din stanga Nistrului au facut o declaratie in acest sens si au invitat autoritatile de la Chisinaul la discutii. Tiraspolul a anuntat atunci ca s-a adresat cu un demers si catre ONU, OSCE, dar si alte organizatii internationale.

Articole din aceeasi categorie