05.01.2021
Cat de MoldovaLand este Stadionul Republican? Dumitru Alaiba, despre privatizarea Stadionului Republican

Dumitru Alaiba, deputatul PAS, a declarat ca planurile lui Sor pentru Stadionul Republican sunt doar o minciuna. Acesta considera ca initiativa votata de socialisti si Sor, care anuleaza un acord bilateral dintre Moldova si SUA, are ca scop sa-i apere oficiile lui Sor si sa le privatizeze, inclusiv sa-i extinda suprafata. Totodata, Alaiba a declarat ca a depus o sesizare la CC ca aceasta lege sa fie anualata pentru ca incalca patru articole din Constitutie.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Sor a anuntat planuri marete pentru Stadionul Republican. Ele sunt o minciuna. Zice „MoldovaLand”, dar are in vedere altceva. Prefer sa-i numim proiectul „MoldovaLaundromat”.

Probabil ati observat trecand pe alaturi, ca o mare parte a terenului care apartine Stadionului Republican (str. Tighina, 12) DEJA este ocupata de companii care sunt (sau au fost) afiliate lui Ilan Sor. DUFREMOL S.R.L., DFM S.R.L., MOLDCLASSICA INTERNATIONAL SRL, AIRKLASSIKA GROUP SRL, etc. Inclusiv oficiul teritorial a Partidului Sor, sect. Centru, tot pe Tighina, 12 este amplasat. Doar aceasta cladire cu businessurile lui Sor, impreuna cu parcarea adiacenta, ocupa abuziv aproape un hectar din acele legendare 5+ hectare de pamant ale Stadionului Republican. Proprietate publica, in asteptare de a fi privatizata „conform legislatiei”, cand „legislatia” va fi scrisa asa cum le trebuie lor.

In total sunt peste 40 de agenti economici cu adresa juridica pe teritoriul fostului Stadion Republican (str. Tighina 12). Pe acest lot sunt inregistrate 13 cladiri private. Insa aceste cladiri nu prea exista. Ele sunt inregistrate, probabil, doar cu scopul privatizarii ulterioare terenului. Dar pentru asta terenul trebuie sa ramana a statului. Asa si asteapta momentul oportun. Din totalul de 5,14 hectare, doar 3,26 hectare nu sunt „ocupate” de cladiri private, adica 63%.

Coincidenta sau greseala, dar Regulamentul Functional Urban clasifica lotul dat „C5” – Comercial (retail, cladiri comerciale si oficii) si nu „S” – Special (asa cum este cazul pentru stadioane, auditorii, arene, parcuri, terenuri de joaca, etc – vezi pagina 4: B4). Ah, aceste simple coincidente… Ele totdeauna au loc in favoarea hotilor si niciodata in defavoarea lor…

Concluzia: initiativa populista, votata de socialisti si Sor, care anuleaza un acord bilateral dintre Moldova si SUA, are un scop clar – sa-i apere oficiile lui Sor si, cand va veni timpul, sa le privatizeze, inclusiv sa-i extinda suprafata. Sigur, poate Sor chiar planifica sa faca un teren de joaca acolo, dar in nici un caz nu in detrimentul intereselor sale private si comerciale."

Deputatul a declarat ca aceasta lege incalca patru articole din Constitutie si ca a depus o sesizare pe acesat ca la Curtea Constitutionala.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Stiu ca subiectul este unul sensibil, insa atunci cand o lege votata hoteste, de o majoritate parlamentara oculta, incalca cel putin patru prevederi constitutionale, ea nu poate avea intentii nobile. Nu este un lobby pentru SUA. Este un lobby pentru suprematia legii si respectarea Constitutiei. Felul in care majoritatea PSRM-Sor au actionat in parlament pe 3 decembrie 2020 nu are nimic in comun cu principiile statului de drept. Nimic din ce au facut cei de la Sor si Dodon in parlament joia trecuta nu are nici cea mai mica legitimitate si deci nu merita sa fie numit „lege”. Nici macar nu stiau ce votau. Nici nu auzeau ce li se spunea. Dar votau. Nu asa se fac legile. Legea trebuie sa fie mai presus decat interesele politice, decat geopolitica si cu siguranta decat planurile de afaceri ale lui Ilan Sor care s-a si grabit public sa-si developeze intentiile vizavi acest teren."

Pe 3 decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege care permite constructia unor edificii culturale si sportive pe locul terenului unde a fost Stadionul Republican. Socialistii si deputatii de la Pentru Moldova si-au dat votul. La scurt timp dupa asta, Ilan Sor, condamnat la inchisoare si care a fugit din tara, a venit cu o reactie, spunand ca asta ii va permite sa construiasca acolo un centru de agrement. Ulterior, la solicitarea PPDA, legea a fost suspendata de Curtea Constitutionala.

In 2018, parlamentul a aprobat desfiintarea Stadionului Republican si transmiterea terenului in gestiunea Ambasadei Statelor Unite la Chisinau, pentru constructia unui nou sediu. 

Articole din aceeasi categorie