27.02.2023
Cat de mari sunt riscurile unei lovituri de stat la Chisinau? Armand Gosu, la emisiunea In Profunzime: „Rusia vrea sa deschida un nou front de lupta impotriva Ucrainei”

Riscurile la adresa securitatii Republicii Moldova vor dura atata vreme cat va dura si razboiul din Ucraina, sustine istoricul Armand Gosu. Potrivit acestuia, Rusia si-ar dori sa deschida un nou front de lupta impotriva Ucrainei din regiunea transnistreana, insa sansele sunt mici. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Riscurile sunt mari, iar riscurile acestea vor dura atata vreme cat va dura razboiul. Noi trebuie sa vedem care este obiectivul Rusiei. Rusia a escaladat acest conflict deocamdata doar verbal cu Republica Moldova. Ce urmareste Rusia in jocul asta? Rusia vrea sa deschida un nou front de lupta impotriva Ucrainei, Rusia vrea sa aminteasca Ucrainei ca trebuie sa tina 10-15 mii de soldati la granita cu Transnistria pentru ca exista o amenintare la adresa securitatii Ucrainei. Sa nu cumva sa-i treaca prin cap sa ia acei soldati din regiunea Odesa si sa-i trimita pe fronturile din Donbas. Ucraina practic e obligata de acest context, de aparitia unei diversiuni rusesti in Moldova, in Transnistria, sa-si blocheze mii de soldati in regiunea Odesa pentru a face fata acelei diversiuni pentru ca miza pentru Putin este de a deschide un nou front de lupta impotriva Ucrainei, sa lungeasca, sa mareasca si mai tare frontul de lupta impotriva Ucrainei, iar deschiderea unei explozii in Transnistria ar fi un cadou nemapomenit pentru armata rusa in acest moment”, a declarat Gosu. 

Intrebat cat de posibil ar fi deschiderea unui nou front de lupta, istoricul roman a spus ca sansele acum sunt mai mici decat anul trecut.

„Insa, asta nu inseamna ca e cu totul improbabil, oricand se poate intampla ceva de genul acesta. Acuratetea informatiilor pe care le avem din Transnistria nu e atat de mare”, a mai adaugat acesta. 

La data de 13 februarie, Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici.

Primul care a vorbit despre acest lucru a fost insa presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus saptamana trecuta liderilor din UE ca serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan si au anuntat Chisinaul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie