15.01.2024
Cat de justificata este decizia ca noul Cod Vamal sa puna pe picior de egalitate companiile din dreapta Nistrului cu cele din partea stanga? Declaratiile fostului vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, sustine ca „Chisinaul a dat un cadou propagandistic Tiraspolului” prin felul in care a fost implementata decizia ca noul Cod Vamal sa puna pe picior de egalitate companiile din dreapta Nistrului cu cele din partea stanga. Totodata, Flenchea spune ca autoritatile ar fi trebuit mai din timp sa anunte despre aceste decizii cetatenii din stanga Nistrului. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Nu exista niciun fel de probleme cu insusi faptul perceperii impozitelor de la companiile din stanga Nistrului, care sunt persoane juridice ale Republicii Moldova si au obligatia in raport cu statul asta si exact la fel si statul are obligatia in raport cu acele companii - cu propriile persoane juridice. Problema e in faptul ca nu a fost anuntata din timp, public, sa se discute, sa li se spuna. Pentru ca ce s-a intamplat pe 3 ianuarie li s-a spus ca lucrati intr-un cadru nou, cu reguli vamale noi. Nu ca nu s-ar fi stiut despre lucru acesta la Tiraspol, s-a stiut, ei citest foarte atent legislatia aprobata in Moldova, dar una din versiunile pe care le-am auzit ca Sheriff a incercat prin agenti de influenta sa puna presiuni pe ministrul Finantelor ca sa fie revizuita aceasta decizie si sa nu intre nimic in vigoare din ianuarie si in cazul asta nimic mai mult. Daca anuntau din timp, inca din vara, public, asta urmeaza sa se intampla, este ireversibil, atunci nimeni nu ar putea pune presiuni pe ministrul Finantelor”, sustine fostul vicepremier pentru reintegrare. 

Totodata, Alexandru Flenchea mentioneaza ca chiar daca acest cod este modificat din 2021, obligatia statului este nu doar sa creeze un cadru si niste reguli de jos, dar si sa comunice cu proprii cetateni. 

„Aceasta este partea contractului social. Cu atat mai mult ca in interesul statului este sa fie pace, stabilitate, liniste, asa cum se spune. Ceea ce trebuia sa fie facut este ca acest conflict absolut artificial sa se fi fost epuizat pana la momentul intrarii in vigoare a noului Cod Vamal. Sa se comunice cu companiile din stanga Nistrului si mai putin sau deloc cu Vitalie Ignatiev - care nu reprezinta nu doar Moldova, dar nici oamenii din stanga Nistrului”, a mai adaugat acesta. 

La data de 11 ianuarie, mai multi muncitori de la intreprinderile din regiunea trasnistreana au fost adusi organizat la postul ilegal de control dintre Tighina si Varnita pentru a protesta impotriva introducerii taxelor vamale. Acestea sunt aplicate de la 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a noului cod vamal, care pune pe picior de egalitate oamenii de afaceri din stanga Nistrului cu cei din dreapta. Autoritatile de la Chisinau au calificat protestul drept unul regizat de actori propagandistici.

Manifestatia vine la cateva zile dupa ce liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoseliskii a publicat o adresare video in care si-a exprimat indignarea cu privire la intrarea in vigoare a noului cod vamal, lansand acuzatii de separatism. Iar ieri, Tiraspolul a decis sa se razbune, mentionand ca urmeaza sa introduca anumite taxe pentru fermierii satelor din stanga Nistrului, subordonate Chisinaului, dar si pentru soferii din regiune care circula cu numere de inmatriculare moldovenesti.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova de fapt pune pe picior de egalitate companiile din dreapta Nistrului cu cele din partea stanga, care pana acum au beneficiat de facilitati generoase la importul si exportul de marfuri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie