05.06.2023
Care sunt sansele ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE sa fie initiate in acest an. Declaratiile facute de ministrul Nicu Popescu la emisiunea In Profunzime

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Nicu Popescu, sustine ca desi nu poate spune cu certitudine ca la toamna vor fi lansate negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europena, semnalele si mesajele de sustinere pe care le primeste tara noastra in ultima perioada de la liderii europeni sunt foarte bune si incurajatoare. Mai mult, Popescu mentioneaza ca si organizarea Summitului Comunitatii Politice Europene la noi in tara, a devenit un bun prilej pentru autoritati sa comunice cu liderii straini despre situatia actuala din Moldova. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Din noua recomandari ai Comisiei Europene cea mai mare parte sunt axate pe justitie si pe capacitatea administrativa. Pe justitie deja am demonstrat ca lucrurile se misca. Aeroportul a revenit in gestiunea statului, Sor a fost condamnat, dosarele incep sa mearga in judecata, CSM a fost creat in urma Comisiei Pre-vetting, lucrurile se misca. Explicam acest lucru atat la nivel politic, sefi de state, Comisiei Europene, cat si la nivel tehnic, cu expertii, juristii. 

Intrebat daca exista o certitudine ca in toamna ar urma sa fie lansate negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, Popescu a declarat ca semnalele pe care le primeste tara noastra, acum, din partea liderilor europene sunt foarte bune si incurajatoare privind necesitatea de accelerare a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Nu sunt lucruri certe in viitor in special cand ne referim la o decizie care depinde de 27 de state membre, fiecare cu propriile cicluri electorale, proprii experti. Optimismul vine de la faptul ca lucrurile se misca, interlocutorii nostri inregistreaza si apreciaza acest lucru si inclusiv acest summit ne-a permis sa discutam cu state cu care nu prea am avut sansa, sa discutam in detalii, explicandu-le evenimentele si procesele pozitive. Dinamica este buna, semnalele pe care le primim sunt foarte bune si eu sunt mai optimist decat acum cateva luni si mai optimist decat acum cateva zile, vazand aprecierile pe care le-am primit de la liderii europeni despre necesitatea de accelerare procesul de aderare. Ursula von der Leyen a mentionat ca este inregistrat un progres minunat, excelent. Presedintele Macron a mentionat explicit ca reformele implimentate merita ca aderarea la UE sa fie accelerata. Avem mult de lucru.”

La 24 iunie 2022, tara noastra a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Atunci, Comisia Europeana a formulat un sir de conditii pe care Moldova trebuie sa le indeplineasca, pentru a putea face parte din UE. Printre cele mai importante se numara reformarea justitiei si dezoligarhizarea. In toamna, Comisia va publica si „pachetul de extindere”, care va contine si raportul de progres al Republicii Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.   

Articole din aceeasi categorie