19.06.2023
Care sunt sansele ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE sa fie initiate in acest an. Declaratiile facute de ambasadorul UE la Chisinau, la emisiunea In Profunzime: „Depinde de doua elemente...”

Chiar daca nu poate oferi un raspuns exact in ceea ce priveste sansele ca negocierile de aderarea a Republicii Moldova de aderare la UE sa fie initiate in acest an, ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau, Janis Mazeiks, este optimist si spune ca spera ca Moldova sa aiba aceasta sansa, decizia insa va depinde de doua elemente. 

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Depinde de doua elemente, unul este raportul de progres care va fi publicat in octombrie pentru toate tarile candidate si acolo veti vedea evaluarea Comisiei Europene, cat de bine v-ati facut temele pentru acasa de anul trecut si a doua parte a raspunsului ar fi consensul, decizia de consens al Consiliului European din decembrie si aceasta, nu este doar un aspect politic, dar si tehnic, deci va fi important ca ambele elemente sa mearga impreuna. Ceea ce am vazut eu in ultimii ani este angajamentul foarte puternic al autoritatilor moldovene de a face tot ce le sta in puteri si necesar pentru a misca mai departe, inainte acesti noua pasi, vedem un lucru foarte bun in toate aspectele evidentiate de Comisia Europeana.”

Intrebat, daca exista sansa ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana sa fie initiate pana la sfarsitul acestui an, Janis Mazeiks, a declarat ca este optimist in acest sens si chiar isi doreste ca acest lucru sa se intample. 

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Bine, sunt optimist si eu chiar sincer sper ca Moldova are sansa de a incepe negocierile, pentru ca voi ati inceput sa lucrati in mod foarte sistemic, mergeti mai departe, mergeti inainte, dar stiti cum este ca si cu paharul care nu stii daca este plin sau pe jumatate plin, pana cand nu vii la Consiliul European si nu auzi decizia.”

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE pe data de 3 martie anul trecut, iar in iunie a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Tot atunci, Consiliul European a formulat un sir de conditii pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca, printre care reforme in domeniul justitiei, in sectorul administrativ si sa avanseze in lupta impotriva coruptiei. Urmatorul pas semnificativ in procesul de aderare este initierea negocierilor, iar autoritatile asteapta ca acest lucru sa se intample in toamna.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.   

Articole din aceeasi categorie