03.10.2022
Care sunt motivele pentru care analistul roman, Armand Gosu, nu crede ca se va ajunge la armele nucleare: „Voi credeti ca acele rachete rusesti functioneaza foarte bine intr-o tara in care totul se prabuseste?

Analistul si istoricul roman, Armand Gosu, sustine ca nu poate exclude riscul ca se va ajunge la armele nucleare, insa nu i se pare foarte mare. Asta, pentru ca unul dintre motive este ca pentru a lovi cu arma nucleara e un lant de comanda care presupune minim cinci persoane, iar nimeni nu isi doreste sa fie la Haga judecat pentru tot felul de crime. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

„Eu nu pot sa exclud acest risc, insa nu mi se pare foarte mare din mai multe motive. In primul rand, ca sa ataci, sa lovesti cu arma nucleara e un lant de comanda care presupune minim cinci persoane. Sub Putin, mai trebuie inca alti patru ca sa aprobe acea lovitura sau la un moment dat cu lantul de comanda se ajunge la ministrul Apararii, la alti generali si comandanti ai unitatii strategice. In acest moment, eu nu cred ca un militar e atat de sigur pe victoria lui Putin incat sa riste sa mearga cu el pana la capat. Nimeni nu isi doreste pana la urma sa fie la Haga judecat pentru tot felul de crime. Eu nu imi inchipui ca va fi foarte simplu pentru Putin sa dea comanda si comanda sa fie aprobata si executata. Doi, hai sa zicem ca va fi, desi eu nu cred ca va fi, ala va fi un moment de cotitura pentru ca Putin va intelege ca ordinele lui nu sunt executate si asta inseamna ca militarii, armata se rascoala impotriva lui. Rachetele ale rusesti credeti ca functioneaza foarte bine intr-o tara in care totul se prabuseste? Daca cumva rachetele alea se intorc si lovesc baza de la care au fost trase”, a declarat istoricul roman. 

Totodata, Gosu spune ca Putin a fost atentionat clar de SUA ca nu e gluma, sa nu mai bluzefe cu rachete si i s-a spus clar ce se va intampla.

„Deci, daca nu ar exista poate si aceasta amenintare, hai sa zicem ca ar risca, desi am dubii. Si apoi, Putin a spus ca americanii au creat precedent Hiroshima si Nagasaki, dar nu se pot compara cele doua”, a mai mentionat analistul. 

Pe 21 septembrie, Vladimir Putin a anuntat mobilizare partiala in Rusia si a amenintat din nou cu armele nucleare, intr-o adresare catre natiune.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie