25.02.2021
Care este strategia Maiei Sandu pentru a ajunge la anticipate: ,,Referendum. Nu am de ce sa accept un guvern al unei majoritati formata din transfugi. Cetateanul sa decida"

Maia Sandu insista pe ideea de referendum pentru a ajunge la declansarea alegerilor parlamentare anticipate. Presedinta spune ca in cazul in care situatia nu se rezolva fara scantei in Parlament, atunci va merge pe organizarea referendumului. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Intrebata cum ajungem la anticipate, presedinta spune ca prin decizia cetatenilor. Aceasta fiind esenta democratiei.

Maia SANDU, PRESEDINTA RM: ,,Eu spun ca cetatenii sunt cei care trebuie sa decida in aceasta disputa. Este mai mult decat o disputa, este o situatie in care avem un sistem mafiot care incearca sa se perpetueze prin unii deputati care sunt acolo sa il protejeze, iar guvernarea asta proasta vine de la calitatea deciziilor care se iau si nu doar ca sunt decizii proaste, sunt decizii indreptate impotriva cetatenilor.

Si atunci, asa cum votul cetateanului este esenta democratiei, mergem la cetatean. Aceasta este cea mai democratica procedura de luare a deciziei. Cetateanul sa decida. Sigur, daca am avea forte politice responsabile in Parlament, acest proces ar putea fi decis mai usor si cu mai putine scantei in Parlament, doar ca ce am vazut noi in aceste luni si saplamani, iar uneori chiar si de dimineata pana aseara vedem lipsa de consecventa in declaratiile si actiunile unor forte politice."


Presedinta spune ca daca nu se poate rezolva problema in Parlament linistit si calm, asa cum ar trebui sa se rezolve, atunci exista cealalta optiune care este in Constitutie si aceasta optiune inseamna referendum.

Maia SANDU, PRESEDINTA RM: ,,Aceasta optiune prelungeste procesul, este adevarat si nu este cea mai buna din perspectiva ca se amana rezolvarea problemei cu ceva timp, dar totusi nu se amana cu doi ani asa cum vorbesc acum socialistii si altii, iar acesti doi ani asa cum isi doresc ei ar perpetua coruptia in Parlament, clanurile, o pozitie la orice reforma in justitie, rezistenta la orice schimbare in instutiile de combatere a coruptiei."

Articole din aceeasi categorie