07.11.2022
Care este cel mai dramatic scenariu pentru Moldova in contextul situatiei energetice din tara? Ce spune ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale

Cel mai dramatic scenariu pentru Moldova va fi atunci atunci cand Federatia Rusa va decide sa bombardeze liniile de interconexiune, Isaccea -Vulcanesti-MoldGRES si cea de la nord Dnestrovsk-Balti-Chisinau MoldGRES, sustine ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu. De asemenea, si expertul in energetica, Sergiu Tofilat, spune ca noi asistam la un santaj energetic din partea lui Vladimir Putin, iar pentru cifrele pe care urmeaza sa le vedem in facturi pentru energia electrica, ar trebui sa ii „multumim” presedintelui rus. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime. 

„Astazi, Moldova si regiunea Odesa din Ucraina se tin pe doua linii, una de tensiune inalta care ne conecteaza de Romania, Isaccea -Vulcanesti-MoldGRES si de acolo pleaca o parte la Odesa, o parte la Chisinau. Si este linia de la nord Dnestrovsk-Balti-Chisinau MoldGRES - linia pe care armata rusa a vrut sa o distruga acum cateva zile cand a cazut un proiectil in Naslavcea. Noi asistam de fapt la un santaj energetic, Putin santajaza UE de mai mult de un an jumate, vrea ca lumea sa inchida ochii la acel dezastru pe care il face in Ucraina. In raport cu Moldova situatia e diferita, pe deoparte el ar vrea sa ne inchida gazul ca sa inghetam de frig si sa isi instaleze aici un guvern marioneta, pe de alta parte daca el decide sa inchida gazul, ramane Transnistria fara gaz. Si atunci el se joaca, el limiteza volumele si asteapta ca Guvernul de la Chisinau va lua decizii nepopulare, fie va sista gazul in stanga Nistului, fie vom fi nevoiti sa cumparam gaze din Romania si pe asta sa valorifice si sa capituleze cu asta. Deci cand o sa vedem facturile la energie, multumesc trebuie sa ii zicem lui Putin ”,a declarat expertul in energetica, Sergiu Tofilat.

Intrebat cat de mare este riscul ca Centrala de la Cuciurgan sa ne lase fara electricitate, inclusiv cea pe care o luam din Romania, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a declarat ca atat timp cat avem doua linii ( Isaccea -Vulcanesti-MoldGRES si cea de la nord Dnestrovsk-Balti-Chisinau MoldGRES) siguranta este mai mare. 

„Cel mai dramatic scenariu este atunci cand Federatia Rusa va decida sa bombardeze liniile de interconexiune. Pana la acel scenariu, Moldova va putea importa energie electrica din Romania. Inchiderea robinetului la Centrala de la Cuciurgan ar putea provoca anumite riscuri. Atat timp cat avem doua linii, siguranta e mai mare”, a adaugat Andrei Spinu. 

Pe 31 octombrie ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, iar situatia energetica din aceasta luna va fi sustinuta de alti furnizori.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie