11.09.2023
Cand vom afla daca Moldova va incepe negocierile de aderare la UE? Maia Sandu: „Este important pentru noi sa trecem la urmatoarea etapa”

Presedintele Maia Sandu a declarat ca deschiderea negocierilor de aderare la UE ramane o prioritate pentru perioada urmatoare. Potrivit Maiei Sandu, acest lucru va fi aflat in decembrie, atunci cand va avea loc sedinta Consiliului Uniunii Europene. Iar in octombrie, Comisia Europeana urmeaza sa faca public raportul de evaluare. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „In aceasta saptamana, Guvernul trebuie sa transmita informatie actualizata pentru acest raport. Guvernul, institutiile guvernului, lucreaza pentru ca sa indeplineasca angajamentele pe care si le-a asumat Republica Moldova in fata institutiilor europene. Eu lucrez cu statele membre pentru a promova imaginea tarii si pentru a ajuta la obtinerea unei decizii pozitive.”

Presedintele tarii a spus ca raportul initial a fost unul pozitiv, dar nu e cazul sa ne relaxam. Ea a precizat ca reforma justitiei ar trebui sa fie accelerata pentru a putea obtine un rezultat pozitiv in initierea acestor negocieri.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Este important sa fim vigilenti si sa muncim pana in ultima zi. Chiar daca raportul initial a fost unul pozitiv, oricum avem angajamente serioase, pe unele dintre ele, lucrurile se misca mai incet, nu pentru ca guvernarea nu face eforturi, ci pentru ca sunt impedimente de ordin obiectiv. Daca este sa vorbim despre reforma justitiei, vedem cat de cat de multa rezistenta depun unii oameni din sistem pentru ca sa nu ne miscam suficient de repede.”

Sefa statului a adaugat ca sunt state care sprijina parcursul european al Republicii Moldova, dar exista tari care „sustin mai usor” extinderea UE, inclusiv cetatenii acestor tarii, care nu sunt neaparat sunt foarte incantati.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: Suntem intr-o situatie buna, avem multa sustinere, dar trebuie, evident, sa convingem toate statele membre si institutiile europene ca am facut tot ce s-a putut pe angajamentele pe care ni le-am luat.”

Maia Sandu a tinut sa precizeze despre progresele inregistrate de Ucraina, in ciuda razboiului declansat de invazia Rusiei si spune ca decizia pentru Moldova si Ucraina va fi luata de UE in aceiasi sedinta si probabil va fi aceiasi.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „E impresionant ca Ucraina reuseste sa-si apere cetatenii, sa se miste pe aceeasi contraofensiva, si in acelasi timp sa promoveze reforme, dar, speram ca vom avea suficient progres ambele tari si sa obtinem o decizie pozitiva. Este important si pentru noi ca Ucraina sa se miste pe acest parcurs european, este important si pentru Ucraina ca Republica Moldova sa-si continue parcursul european si noi promovam interesele noastre impreuna.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie