18.04.2022
Cand va intra in vigoare legea care interzice pe teritoriul Moldovei literele "V" si "Z", dar si panglica Sfantului Gheorghe. Precizarile presedintelui Comisiei pentru securitate nationala

Legea privind interzicerea simbolurilor care instiga la ura si razboi, printre care literele "V" si "Z", dar si panglica Sfantului Gheorghe, ar putea intra in vigoare pana la data de 9 mai. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime de deputatului PAS, Lilian Carp, presedinte al Comisiei parlamentare pentru siguranta nationala si ordine publica . Parlamentarul a mentionat ca Legea urmeaza sa intre in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial, dupa ce va fi semnata de presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Acest lucru ar urma sa se intample intr-o saptamana-doua, mai spune deputatul. 

Lilian CARP, PRESEDINTELE COMISIEI SECURITATE NATIONALA:"Legea va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, odata ce va fi semnata de Presedintele Republicii Moldova. De regula, in decurs de o saptamana sau doua are loc semnarea proiectului de lege de catre Presedintie. Sunt publicate in Monitorul Oficial si intra in vigoare."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Adica ar intra pana la 9 mai?"

Lilian CARP, PRESEDINTELE COMISIEI SECURITATE NATIONALA:"Da. Asta inseamna ca legea ar putea intra in vigoare pana la 9 mai."

Deputatul PAS a explicat de ce a fost nevoie de adoptarea acestei legi.

Lilian CARP, PRESEDINTELE COMISIEI SECURITATE NATIONALA: "Proiectul de lege prevede interzicerea simbolurilor care prezinta agresiunea militara. Toate simbolurile care apar sub o anumita forma sunt interzise prin lege. 

Luand in consideratie problemele grave din punct de vedere psihologic a persoanelor prin care au trecut prin acest razboi. Noi vedem si actiuni din partea unor indivizi care incearca sa-si bata joc de refugiati etaland aceste simboluri. Acesta este unul dintre motive.

Un alt motiv este ca noi ne dorim ca in Republica Moldova sa nu fie propagate simboluri ale agresiunii militare sau a neofascismului."

Saptamana trecuta, in cadrul sedintei Parlamentului a fost votat in ultima lectura proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propaga razboiul. Printre acestea se numara literele "V" si "Z", dar si panglica Sfantul Gheorghe. Potrivit presedintelui Comisiei securitate nationala, aparare si ordine publica, Lilian Carp, persoanele care nu vor tine cont de aceasta lege vor fi sanctionate cu amenda de pana la 9 mii de lei sau munca neremunerata in folosul comunitatii de la 30 la 60 de ore.

Articole din aceeasi categorie