02.03.2020
Cand armata rusa va pleca de pe teritoriul RM? Cum raspunde Igor Dodon
Igor Dodon spune ca dupa ce va incepe reutilarea obuzelor care se afla in partea stanga a Nistrului, soldatii rusi vor pleca de pe teritoriul Moldovei.

-In constitutie este scris ca suntem un stat suveran, de ce avem armata straina pe teritoriu si cand o sa cereti sa plece armata rusa?

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "In partea stanga a Nistrului sunt depozite din timpul sovietic si sunt circa 100 de soldati a Federatiei Ruse care pazesc aceste depozite, nu este vorba de baza militara. Cunoasteti ca anul trecut rusii au venit cu initiativa domnului Soigu de a incepe reutilarea acetor obuze care se afla acolo. Este un pas important. Imediat ce va fi asigurat acest proces, soldatii trebuie sa plece din stanga Nistrului. vedem ce facem cu fortele pacificatoare, ca sa asiguram o stabilitate."

Conflictul militar de pe Nistru a izbucnit la 2 martie, in ziua in care tara noastra a aderat la ONU. Regiunea transnistreana isi declarase deja independenta in septembrie 1990, iar Chisinaul nu mai putea controla zona. Cazacii si gardistii au atacat sectia de politie de la Dubasari, unde stiau ca efectivul este prea mic si neinarmat, ca sa poata riposta.

Fortele paramilitare din stanga Nistrului au fost sustinute tehnic si logistic de armata a 14-a a Federatiei Ruse, dar si de mercenari cazaci. 

CITESTE SI: La 25 de ani de la conflictul de pe Nistru, Federatia Rusa nu si-a retras inca trupele de pe teritoriul RM. Nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea diferendului transnistrean - VIDEO

Articole din aceeasi categorie