25.02.2021
Avem tulpini noi de Covid-19 in tara noastra. Maia Sandu explica de ce Republica Moldova nu a primit nicio transa de vaccin anticovid

Moldova nu are acordul producatorilor de a primi vaccin anticovid Pfizer si Moderna din cauza neincrederii in justitie. Presedintele RM Maia Sandu a declarat in cadrul emisiunii InPROfunzime ca tara noastra a avut succes in discutiile cu AstraZeneca, iar in doua saptamani ar putea ajunge prima transa de 20 de mii de doze de vaccin promise de Romania.

Privind situatia epidemiologica din tara, Maia Sandu sustine ca in Republica Moldova ar putea fi deja tulpini noi ale coronavirusului.

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: ,,Inca de la sfarsitul lunii decembrie, de cand au fost promise dozele de vaccin din partea Romaniei, am inceput sa lucram pe aceasta dimensiune. Am lucrat si pe dimensiunea cu OMS pe donatia prin COVAX si am inceput sa exploram posibilitatile ca sa cumparam vaccin. Sigur toate eforturile astea au venit tarziu.

Problema cea mare, ca sa inteleaga si cetatenii de ce asa de tarziu ajunge donatia din parte Romaniei este acordul producatorilor. Este foarte greu sa obtinem acordul producatorilor.

In cazul donatiei din Romania am inceput discutiile cu Pfizer. Doua luni de zile am discutat in cadrul trilateral ca sa permita ca Romania sa faca aceasta donatie si inca nu am reusit sa ajungem la un final pe acest acord.

Am inceput dupa cu Moderna pentru ca Romania a inceput sa primeasca si Moderna. Cu Moderna iarasi nu au fost finalizate. AstraZeneca a venit mai tarziu si cu AstraZeneca am reusit sa ajungem la acest acord ca Romania sa poata sa faca aceasta donatie."

Maia Sandu spune ca producatorii nu si-au dat acordul ca tara noastra sa poata primi donatia din Romania din cauza ca...

,,Au pretentii la sistemul nostru in general. Ei se gandesc ca daca ajung in instanta, daca cineva vine sa pretinda anumite despagubiri sau altceva nu au incredere in sistemul nostru din cauza justitiei. Acesta este un element care tergiverseaza mult", a declarat presedinta.

Lotul de vaccin anticovid promis ca donatie de Romania va ajunge la Chisinau atunci cand producatorii isi vor da acordul. Acum autoritatile de la noi si cele de la Bucuresti poarta negocieri in acest sens. Intre timp, Ministerul Sanatatii anunta ca vaccinul cumparat prin intermediul platformei Covax va ajunge in cel mult doua saptamani. 

Articole din aceeasi categorie