06.06.2022
Autoritatile din Ucraina se asteapta ca in iunie sa primeasca statutul de candidat la UE: „Pentru noi acesta ar insemna un gest extrem de important”

Consilierul presedintelui ucrainean, Mihailo Podoleak, spune ca se astepta la un raspuns pozitiv in luna iunie, ca Ucraina sa primeasca statutul de candidat la UE. Acesta a mai mentionat ca Ucraina este deja o parte integranta a Uniunii Europene. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza.

„Ce facem noi astazi este sa aparam acele valori care stau la baza crearii comunitatii europene ca atare. Societatea noastra care plateste astazi un pret de neimaginat pentru libertate, democratie, dreptul la concurenta, rivalitate politica, libertatea cuvantului, libertatea religioasa s.a. Altfel spus, sunt lucruri de care astazi Rusia este lipsita. Ba chiar lupta inclusiv impotriva acestor valori. In schimb, pentru noi ca societate, pentru moralul comunitatii ucrainene, este foarte importanta sustinerea pe care Europa ne-o acorda, oferindu-ne statutul de candidat la aderarea la UE. Pentru noi acesta ar insemna manifestarea unui gest simbolic, extrem de important, pe care Europa l-ar manifesta in raport cu poporul ucrainean eroic. Eu nu pot decat spera ca acest gest va fi facut de comunitatea europeana,” a declarat consilerul ucrainean.

Totodata, Mihailo Podoleak a mentionat ca se cunoaste ce depozitii circula azi in Europa, inclusiv la nivelul elitelor politice si a comunitatilor din diverse state, care sustin in mod evident Ucraina. Toti acestia sunt interesati de faptul ca Ucraina sa devina membra a comunitatii europene. 

„Iata de ce noi ne asteptam la rezultate pozitive. Si acesta este, daca vreti, un aspect extrem de important pentru insasi sanatatea Europei. Ucraina - angajata azi in razboi cu aceasta civilizatie barbara, care este Rusia - ii va oferi si Europei posibilitatea sa se reinnoiasca. Altfel spus, sa-si revada toate aceste valori de dragul carora noi ne jertfim astazi vietile. Ma refer la libertate, concurenta, la tot ce tine de piata libera.” a mai adaugat cosilierul lui Zelenski.

La data de 28 februarie 2022, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana. Seful statului ucrainean a solicitat o procedura de urgenta de aderare la UE, dupa ce tara sa a fost atacata militar de Federatia Rusa.

Articole din aceeasi categorie