08.05.2020
Autorii sesizarilor la Curtea Constitutionala, privind creditul rusesc, comenteaza in direct la In PROfunzime decizia care a fost luata si aduc aprecieri judecatorilor CC - VIDEO

Sergiu Sarbu, Dinu Plingau si Sergiu Litvinenco, deputati in Parlament si autori ai sesizarilor la Curtea Constitutionala privind acordul de imprumut cu Federatia Rusa, au comentat in direct, in cadrul emisiunii In PROfunzime de la PRO TV decizia luata de magistratii Inaltei Curti. Acestia au adus aprecieri si multumiri judecatorilor CC.

Sergiu SARBU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: "Aceasta decizie este favorabila Republici Moldova, cetatenilor. Conditiile erau atat de drastice si nefavorabile pentrut RM, incat deja toti vorbeau despre acest credit dezavantajos. Suntem bucurosi ca astazi a triufat legea. Acele amenintari la adresa judecatorilor nu au avut efect. Multumim judecatorilor pentru acel curaj, pentru ca au rezistat.

Nu suntem importiva propiu-zis a creditului sau a Federatiei Ruse, dar ne dorim ca orice ajutor sa fie in interesul RM. Acum, Guvernul nu trebuie sa fie in panica, dar sa se aseze, sa renegocieze acest acord in conditii favorabile.

S-a incalcat procedura de initiere, de negociere, de semnare si de aprobare a acestui acord. S-a facut foarte repede, netransparent, fara a respecta expertize, fara a respecta multe proceduri ce tin de incheiere unui tratat international.

Noi am contestat cateva puncte din Acord si acel faimos 7.2 care prevede ca datoria debitorilor privati a Moldovei poate deveni datorie publica si de stat. O norma imprevizibila."

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, spune ca a citit toate Acordurile de creditare incheiate de Federatia Rusa cu alte state, insa nu a gasit prevederi ca in Acordul semnat cu Guvernul de la Chisinau.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: "Aceast proiect era o bomba nucleara. Atat cat Dodon e la guvernare, Rusia are o relatie buna cu Chisinaul, dar in momentul in care Dodon pleaca si sper sa plece cat mai curand posibil, Rusia posibil sa aiba cu totul o alta abordare."

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PPDA: "Imi pare o decizie rationala. CC a declarat neconstitutionala procedura prin care s-a ajuns la ratificarea Acordului. S-a neglijat procedurile de negociere a Acordului. Eu ii felicit pe toti cetatenii RM ca prin aceasta Hotarare am anulat niste chestii periculoase. Avem o Curte Constitutionala independenta, care nu a asculta presiunile. A triumfat legalitatea. Ceea ce tine de presiuni, cu siguranta au fost. Au fost presiuni publice, care nu se permit prin prisma legislatiei. Au fost acuzatii dure, o presiune in actul justitiei care urma sa se produca astazi."

Intrebat daca s-a asteptat la o astfel de decizie, Dinu Plangau spune ca incalcarea procedurii era evidenta in acest Acord.

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PPDA: "Spre sfarsitul sedintei eram mai sigur ca nu ar trebui sa existe o alta Hotarare in acest sens. Noi am propus renegocierea acestui acord, nu vad niciun impediment ca Guvernul sa inceapa etapa de renegociere, cu excluderea articolelor controversate, sa respecte procedurile invocate in sesizari."

Autorii sesizarilor spun ca nu au auzit astazi din partea Guvernului o lista a persoanelor care au participat la negocierea Acordului: "ramane o enigma", spun acestia.

Astazi, 7 mai, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional Acordul de creditare dintre Federatia Rusa si Republica Moldova.

Articole din aceeasi categorie