23.07.2020
Atentie. Redobandirea cetateniei romane - pe pauza: nu este posibil nici ca dosarul sa fie depus on-line. Cand ar putea fi relaute serviciile - VIDEO

De cand e pandemie, moldovenii nu mai pot redobandi cetatenia romana. Procesul a fost suspendat inca din martie pentru ca actele trebuie aduse personal, dar asta mareste riscul de infectare cu coronavirus. Deocamdata nu este posibil nici ca dosarul sa poata fi depus on-line.  

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE: “Ne aflam si astazi cu o procedura a depunerii dosarelor de redobandire a cetateniei romane blocata.”

Inregistrarea dosarelor a fost suspendata pe o perioada nedeterminata la sediile consulare romane din Moldova. Pe de alta parte, moldovenii nu isi pot permite sa plece la Bucuresti ca sa depuna actele, avand in vedere ca perioada de carantinare de aici, cat si de acolo, in total o luna, le face situatia dificila. In aceste conditii, o asociatie pentru drepturilor etnicilor romani din Moldova si Ucraina sustine ca este vorba despre un blocaj. Ministerul de Externe de la Bucuresti numeste situatia mai degraba  - o amanare pentru o perioada nedeterminata.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE: “Avem un raspuns al consulatelor Romaniei din RM, in care ne confirma ca in lunile mai, aprilie, iunie, anul curent, s-au inregistrat zero dosare.”

Institutul pentru drepturi civile, asociatie care apara drepturilor etnicilor romani din Moldova si Ucraina incearca sa obtina permisiunea ca dosarul de cetatenie sa poata fi inregistrat, prin procura, de catre un mandatar, la Bucuresti, pana la revenirea la normal. Adica, avocati stabiliti in Romania ar putea prelua setul de acte. Deocamdata, insa, acest lucru nu este posibil. Ambasada Romaniei la Chisinau ne-a spus ca oficiile consulare din Moldova vor relua o parte din servicii incepand cu data de 27 iulie, adica de saptamana viitoare. In ceea ce priveste cetatenia romana, s-a luat decizia mentinerii deocamdata a restrictionarii. Un termen pentru restabilirea procedurii nu a fost enuntat.

Articole din aceeasi categorie