12.01.2021
Asteapta un raspuns la o sesizare depusa acum doi ani. Dumitru Alaiba - indignat ca anagajatii primesc bani la o banca pe care o alege seful acestora: "Asta nu e normal in cam nici o tara cat de cat civilizata"

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat ca acum doi ani a sesizat Consiliul Concurentei despre impunerea angajatilor sa se foloseasca de serviciile unei banci anume, sesizare ce a ramas fara raspuns pana in ziua de astazi. Acesta considera ca acest lucru este o incalcare a drepturilor omului si mai incalca multe alte legi, printre care Codul Muncii si Legea Concurentei.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Doi ani in urma sesizam mai multe institutii vizavi de o practica prea comuna in Moldova, dar una ilegala in convingerea mea.

Atunci cand esti impus de sef sa mergi la o banca anumita, ti se incalca drepturile si se incalca mai multe legi, printre care Codul Muncii si Legea Concurentei. Sunt banii munciti de tine si doar tu decizi unde ii tii.

Desi noua ni se pare „normal” ca sa accepti sa primesti salariul la banca pe care ti-o impune seful, asta nu e normal in cam nici o tara cat de cat civilizata. Mai mult, asta e contrar legilor noastre. Dar e o practica invechita care convine celor care gestioneaza banii - in primul rand banii statului, desigur. Aceasta practica e ilegala si anticoncurentiala. Si genereaza coruptie, mai ales in institutiile statului. Imaginati-va cat de tentant este sa canalizezi miliarde lei printr-o banca anume, in schimbul unor mici favoruri.

Dumitru Alaiba considera ca aceasta este o practica anticoncurentiala si de asta a sesizat Consiliul Concurentei doi ani in urma. 

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS:"Atunci mi-au raspuns ca vor investiga. Cand regulatorul se pune pe investigat, pentru a-i respecta independenta, il lasi in pace. Dar pentru ca au trecut doi ani, am zis sa verificam cum au evoluat lucrurile.

Stirea buna este ca, intre timp, piata a mai evoluat putin si unele banci au inceput a face oferte persoanelor fizice sa-si porteze salariul la ei. Cred ca animarea concurentei anume pe acest segment, desi subiectul pare nesemnificativ, vorbim de rulaje miliarde de lei pe luna pentru care nu exista concurenta reala. Si vorbim de un focar imens de coruptie - fluxurile financiare de la stat care sunt atent canalizate in bancile prietenilor si se schimba odata ce se schimba guvernarea.

Aratati-mi o tara in lumea (cat de cat) civilizata unde seful sau directorul institutiei publice impune toti angajatii, cu hurta, sa mearga la o banca anume. Serios. Eu nu am gasit un exemplu comparabil. Suntem intr-atat de inapoiati pe unele aspecte cum ar fi acesta. Si an de an continuam sa toleram. Astfel, coruptia se simte la ea acasa."

Articole din aceeasi categorie