06.06.2022
Ar putea Rusia ataca Moldova inainte sa se incheie razboiul din Ucraina? Podoleak: „Tentative pot fi diverse”

Consilierul presedintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, sustine ca are mari dubii ca Rusia va incepe vreo companie impotriva Moldovei, atata timp cat nu a incheiat razboiul in Ucraina, insa tentativele pot fi diverse, iar comportamentul acestei tari este absolut imposibil de prezis. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime.

„Rusii isi evalueaza intr-un mod absolut inadecvat si locul, si rol si fortele lor. Cu toate acestea, prezinta pericol anume orientarea lor catre omucidere. Tentative pot fi diverse. Dar am mari dubii ca Federatia Rusa va incepe vreo companie impotriva Moldovei. Adica, atat timp cat nu a incheiat campania in Ucraina. In Ucraina campania trebuie sa se incheie cu infrangerea gruparilor rusesti din estul si mai ales din sudul tarii. Iata de ce Moldova ar trebui sa fie deosebit de atenta in acest sens”, a spus consilierul lui Zelenski.

Totodata, acesta a mai adaugat ca Republica Moldova ar trebui sa fie pregatita prin mentinerea relatiilor bune cu partenerii europeni si modernizarea armatei.

„Atat timp cat Rusia nu va pierde in Ucraina, ea prezinta pentru intreaga Europa - nu numai pentru Moldova - un pericol deosebit. Ei vor incerca sa aplice diverse tehnici de santaj, tot soiul de actiuni pe toate directiile, incercand sa bage spaima in oameni - atat in Moldova, cat si in Romania etc. Repet, asadar, este absolut necesar sa se lucreze bine pe partea de informatii si contrainformatii, sa se urmareasca atent ce se intampla inclusiv in regiunea transnistreana”, a mai mentionat acesta.

De asemenea, Mihailo Podoleak sustine ca in cazul unui eventual atac, din directia armatei ruse care se afla in regiunea transnistrineana, Ucraina va lua imediat masurile militare necesare.

„Orice incercare de a patrunde pe teritoriul ucrainean va fi intampinata de pozitia activa de aparare a armatei ucrainene. Daca cumva cineva din directia transnistreana va inainta pe teritoriul ucrainean, fara indoiala, vor fi imediat luate masurile militare necesare impotriva acestor insurgenti pe teritoriul nostru. Daca ne referim la colaborarea la nivel de guverne, este misiunea autoritatilor sa stabileasca cum sa trateze o informatie sau alta. Eu cred ca, la ora actuala, relatia dintre guvernele noastre poate fi apreciata drept una foarte buna. Nu vad vreo neintelegere in cazul actiunilor de coordonare sau evaluare a evenimentelor ce au loc pe teritoriul Ucrainei sau a Moldovei”, a mai adaugat Podoleak in cadrul emisiunii in Profunzime.

Articole din aceeasi categorie