13.09.2024
Apropierea Republicii Moldova de UE nu înseamnă un război inevitabil pe teritoriul țării, ci investiții și dezvoltare, spun experții - VIDEO

Apropierea de Uniunea Europeană a Republicii Moldova nu înseamnă un război inevitabil pe teritoriul țării, ci investiții și dezvoltare. Asta au declarat experții Vladislav Kulminiski și Ion Tăbârță, invitați aseară la În Profunzime. Aceștia au  ținut să menționeze că această retorică privind războiul nu este nimic altceva decât o sperietoare a Moscovei. De altfel, Federația Rusă folosește toate mijloacele posibile pentru a încerca să păstreze influența pe teritoriul țării noastre.

Vladislav KULMINSKI, DIRECTORUL EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INIȚIATIVE STRATEGICE:  „- Federația Rusă nu ne va lăsa să ieșim din sfera ei de influență și să ne alăturăm occidentului.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „-Ce ar putea face? Cum anume nu ne lasă? Dacă de exemplu populația va vota un șef de stat pro UE?”

Ion TĂBÂRȚĂ, EXPERT POLITIC IDIS VIITORUL:  „În cadrul alegerilor scopul FR este ca la cârma RM sau majoritatea guvernamentală să o formeze forțe politice orientate spre FR și în așa mod să aibă un anumit control asupra deciziilor politice la Chișinău.”

Iar pentru asta, Moscova folosește orice mijloace pentru a putea influența deciziile luate la Chișinău. Unul dintre instrumentele Kremlinului rămâne a fi dezinformarea, spun experții. Iar cea mai mai mare sperietoare folosită acum este declanșarea unui război, în cazul în care Moldova se apropie de UE.

Vladislav KULMINSKI, DIRECTORUL EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INIȚIATIVE STRATEGICE:  „- Pe rețelele de socializare s-a pornit o campanie de isterizare, că apropierea RM de UE înseamnă declanșarea unui război.”

Ion TĂBÂRȚĂ, EXPERT POLITIC IDIS VIITORUL:  „-Dar această isterizare mai degrabă vine să spună că actuala conducere s-ar face vinovată de un eventual război. Așa-numitul scenariu de ucrainizare în percepția propagandei rusești, ceea ce ar însemna că de fapt RM este o unealtă în mâinile statelor occidentale a NATO și NATO a declanșat războiul din Ucraina. Aici vine sperietoarea asta, nu că Rusia a început un război.”

Și unii politicieni pro-ruși de la noi utilizează această retorică pentru ca țara noastră să ajungă în așa-numita zonă gri, care ar îndepărta Moldova de progres și investiții și ar putea să o aducă la izolare, crede expertul Vladislav Kulminski. Iar o parte din vină o poartă și guvernarea, menționează analistul politic Ion Tăbârcă, pentru că nu ajunge cu mesajele de combatere a dezinformării la toate clasele sociale.

Vladislav KULMINSKI, DIRECTORUL EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INIȚIATIVE STRATEGICE:  „- Noi să punem pe cântar ceea ce putem să primim din UE, care este absolut clar și lipede este masiv, asta chiar putea transforma RM într-o altă țară în 5 ani maxim, și ceea ce ne oferă așa-numita apropiere de FR, ceea ce ar fi război, destabilizare, lipsă de oricare proiect de dezvoltare.”

Invitatul primei părți a emisiunii, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre UE și beneficiile pe care le poate aduce blocul comunitar țării nostre din experiența României.

Mircea GEOANĂ, EX SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO:  „UE reprezintă dacă vreți o cupolă economică, de valori, de civilizație, de prosperitate, de investiții, de infrastructuri, de subvenții pentru agricultură de care și Ucraina și Republica Moldova au extrem de multă nevoie.”

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova vor alege președintele țării și tototată sunt așteptați la referendum pentru a decide pe ce cale va merge țara noastră.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie