17.08.2020
Anunt de ultima ora al presedintelui Belarusului. Ce spune Lukasenko despre organizarea de noi alegeri

Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a anuntat luni ca nu vor avea loc noi alegeri prezidentiale, in pofida cererilor opozitiei si a protestelor antiguvernamentale din intreaga tara.

″Nu ar trebui niciodata sa va asteptati sa fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)″⁣, a spus liderul de la Minsk.

Noi manifestatii erau in desfasurare luni dimineata in fata mai multor uzine si a sediului televiziunii publice de la Minsk, la apelul opozitiei, care a anuntat o greva generala pentru a protesta impotriva realegerii controversate a presedintelui Aleksandr Lukasenko, la 9 august.

Demonstranti purtand drapele alb si rosii ale opozitiei s-au reunit in fata unei uzine de masini grele unde Lukasenko a sosit luni cu elicopterul, conform AFP.

Rusia si-a oferit sprijinul militar

De asemenea, mii de angajati au oprit lucrul la uzina de tractoare de la Minsk (MTZ).

Duminica, manifestanti care scandau ″Demisia!″⁣ au umplut centrul capitalei belaruse, in cel mai amplu protest de pana acum impotriva realegerii presedintelui Aleksandr Lukasenko, dupa ce Rusia a anuntat ca ii va oferi acestuia sprijin militar daca va fi necesar.

Oponentii lui Lukasenko, aflat la putere de 26 de ani, spun ca votul a fost fraudat, dar presedintele invoca rezultatele oficiale, care ii acorda peste 80% din sufragii.

UE si SUA denunta alegerile din Belarus: ”Nici libere, nici echitabile”

Uniunea Europeana a denuntat saptamana trecuta alegerile prezidentiale ca fiind ’’nici libere, nici echitabile″ in Belarus si a amenintat cu sanctiuni impotriva celor responsabili de violente, potrivit unei declaratii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

″Alegerile prezidentiale organizate duminica nu au fost nici libere, nici echitabile″, afirma Cei 27.

″Poporul Belarusului merita mai mult″, este pozitia Uniunii.

La randul sau, seful diplomatiei americane Mike Pompeo si-a exprimat sprijinul pentru manifestantii din Belarus, facand apel la regimul de la Minsk sa nu utilizeze forta impotriva lor.

“Vrem ca poporul din Belarus sa se bucure de libertatile pe care le solicita, despre care crede ca sunt in interesul sau”, a declarat miercuri la Praga. 

Articole din aceeasi categorie