21.06.2019
Andrian Candu ii sare in aparare lui Igor Dodon si spune ca banii pentru reparatia Presedintiei nu au fost donati de catre turci ca recompensa pentru expulzarea profesorilor de la „Orizont”
Desi au existat mai multe zvonuri si investigatii care spun despre faptul ca presedintia a fost reparata de catre turci ca recompensa, dupa ce profesorii de la liceul „Orizont” au fost extradati si expulzati autoritatilor de acolo, Andrian Candu ii sare in aparare lui Igor Dodon si spune ca acesti bani nu au nicio legatura cu acest caz.

Lorena Bogza: „Cat la suta din responsabilitate ii revine PD-ului cu Vlad Plahotniuc in frunte si cat la suta ii revine lui Igor Dodon, care si-a reparat si presedintia pe banii turcilor?"

Andrian Candu, VICEPRESEDINTE PDM: „Aici chiar e o speculatie. Chiar daca domnul Dodon este un adversar politic. Din ceea ce cunosc eu, nu au nicio legatura banii care au fost cheltuiti pe presedintie cu cazul profesorilor expulzati.”

Lorena Bogza: „Adica turcii degeaba ne-au facut asta, un cadou?"

Andrian Candu, VICEPRESEDINTE PDM: „Turcia de 20 si ceva de ani ajuta prin mai multe proiecte. Au facut si scoli, si spitale, si multe alte chestiuni. Asta este un neadevar.”

Sapte cetateni straini au fost expulzati in dimineata zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Acestia au fost retinuti in timp ce ieseau din casa pentru a merge la serviciu. Pe retelele de socializare au aparut mai multe imagini foto si video care surprind momentele in care cetatenii straini sunt retinuti.

SIS a declarat ca acestia ar avea legaturi cu o grupare islamista, grupare despre care exista indicii ca desfasoara actiuni ilegale in mai multe tari. SIS mai scrie ca persoanele au fost declarate indezirabile de catre organele competente si expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fara a indica insa cine si cand a luat decizia respectiva. Potrivit SIS, institutia a colaborat in acest caz cu serviciile speciale din alte state.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis marti 11 iunie, o hotarare prin care declara ca R. Moldova a incalcat drepturilor cetatenilor straini care au fost expulzati de pe teritoriul R. Moldova in septembrie 2018. CEDO a decis ca guvernul R. Moldova va trebui sa achite cate 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetatenii turci, ale caror drepturi au fost incalcate. 

Articole din aceeasi categorie