23.04.2020
Andrian Candu explica de ce Curtea Constitutionala a suspendat Acordul dintre Moldova si Rusia, privind imprumutul de 200 milioane de euro. Declaratiile facute in cadrul emisiunii In PROfunzime: "Chicu nu a putut sa explice cine a negociat creditul"

Andrian Candu se bucura ca Curtea Constitutionala a suspendat Acordul dintre Moldova si Rusia, privind imprumutul de 200 milioane de euro. Deputatul afirma ca vrea sa afle cine sunt persoanele care au negociat creditul. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Andrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "Dimineata noi am sesizat Curtea Constitutionala, pentru ca un acord poti sa-l depui la Curtea Constitutionala pana la ratificare. Am prins momentul si dimineata am sesizat Curtea Constitututionala. Noi doar ieri seara l-am primit si l-am examinat. Am pus la indoiala respectarea prevederilor Constitutiei. Am depus sesizarea ca sa fie suspendat imediat daca se ratifica, banuiam ca majoritatea parlamentara n-o sa ne asculte astazi. Ne bucuram ca Curtea Constitutionala s-a sesizat, a suspendat aceasta ratificare facuta de socialisti si democrati."

Deputatul spune ca astazi, in timpul sedintei parlamentului, l-a intrebat pe Ion Chicu cine a negociat creditul, dar nu a primit un raspuns si vrea sa-i vada pe acesti politicieni la Curtea Constitutionala pentru a oferi explicatii.

Andrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "Nu va faceti griji, la Curtea Constitutionala trebuie sa vina acesti guvernanti care au incercat sa smechereasca toti cetatenii, sa puna pe masa protocoalele de negocieri, scrisorile care au fost schimbate intre Guverne si absolut tot dosarul tratatului. Acolo vom vedea si semnaturile si multe alte chestii interesante. Sper ca le au, daca nu le au asta e infractiune, e abuz si va trebui sa se apuce procuratura de ei."

Totodata, Andrian Candu spune ca acordul a fost semnat de Andrei Neguta, care a primit imputerniciri din partea ministerului de Externe. 

Andrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "La negociere cu siguranta trebuia sa fie o echipa, un schimb de scrisori, corespondenta. Negocierea se face intr-o anumita modalitate, insasi initierea negocierilor trebuia sa treaca prin Parlament, prin Comisia pentru politica externa care trebuia sa dea aviz, care nici n-a fost solicitat si nici n-a fost dat."

Imprumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei pentru Moldova a fost ratificat astazi de Parlament, iar ulterior suspendat de Curtea Constitutionala la sesizarea grupului parlamentar Pro Moldova. Astazi, acordul a fost discutat fierbinte in plen. Opozitia spunea ca documentul are un articol care permite ca datoriile private sa ajunga in carca statului si a cerut excluderea acestei posibilitati. Totodata, premierul a insistat ca banii sunt necesari avand in vedere situatia financiara proasta din tara.

Potrivit acordului, creditul va trebui sa fie intors timp de 10 ani, iar achitarea acestuia va incepe din 15 martie 2021. Rata dobanzii este de 2% anual. 

Vezi mai jos sedinta parlamentului de astazi:


Articole din aceeasi categorie