13.10.2020
Andrei Nastase spune ca Maia Sandu are acum bani ca sa faca politica, pentru ca s-a inteles cu socialistii: "Si-au impartit niste bani din alegerile prezidentiale". Cum ii raspunde lidera PAS: "Este o practica fireasca" - VIDEO

Andrei Nastase spune ca Maia Sandu si-a rezolvat problema financiara, ajungand la o intelegere cu socialistii, dupa ce a fost aprobata legea cu privire la finantarea partidelor. Candidatul PAS neaga acuzatiile si spune ca a beneficiat de anumite resurse, dupa ce a fost modificata legislatia electorala..."asa cum este corect". Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Intrebat ce probleme intampina in cadrul campaniei electorale, Andrei Nastase a spus ca este inegalitatea in ceea ce priveste resursele administrative si financiare, diferentele dintre Platforma DA si ceilalti concurenti.

Andrei NASTASE, CANDIDAT PLATFORMA DA: "Banii vin doar din donatii si sunt extrem de putini in comparatie cu resursele mobilizate pentru tiparirea milioanelor de ziare ale altora. Chiar daca si PPDA in 2016 a participat in alegerile prezidentiale, si stiti cum a participat, prin retragerea candidatului sau din acea cursa, in conditiile in care nimic nu recomanda acest lucru, iata ca in 2019, printr-o lege careia i s-a atribuit retroactivitate, colegii nostri de la PAS, impreuna cu colegii nostri de la PSRM, si-au impartit niste bani din alegerile prezidentiale. Despre asta este vorba si asta este adevarul, poate confirma si domnul Litvinenco si doamna Sandu. Este un adevart si nu ar trebui sa supere pe nimeni."

Totodata, Andrei Nastase a spus ca este dezamagit de faptul ca cele doua componente, care au facut parte din blocul ACUM, nu mai sunt unite. Intrebat cand a comunicat ultima data cu Igor Dodon, Andrei Nastase a spus ca nu s-a intalnit cu concurentii electorali: "Ma vedeti obligat sa raspund la niste ineptii aruncate in spatiul public de catre cineva? Nu comunic cu Igor Dodon, cum din pacate, in ultimul timp, nu am comunicat cu doamna Sandu. Imi vad de drumul meu."

Intrebata cum comenteaza declaratiile facute de Andrei Nastase, Maia Sandu a venit cu explicatii:

Maia SANDU, CANDIDAT PAS: "Noi mereu am optat pentru finantarea transparenta si legala a partidelor politice, pentru ca coruptia in stat incepe din coruptia in politica, iar coruptia in politica incepe de la finantarea netransparenta din bani murdari a partidelor politice si ca sa poata oamenii cinstiti veni in politica, e nevoie ca sa avem finantare de la bugetul de stat, asta este o sursa foarte importanta, si e nevoie sa donam la partidelor politice care credem ca ne reprezinta. 

In toamna anului trecut, cand am modificat legislatia electorala, am corectat legea pentru finantarea campaniei la prezidentiale, pentru ca s-a schimbat modalitatea de alegere a presedintelui, atunci cand era ales in Parlament, nu era nevoie de a sprijini financiar aceasta campanie, dupa ce a fost schimbata modalitatea si presedintele este ales in cadrul alegerilor prezidentiale, atunci este cu totul alt concept. 

Noi am ajustat legea si din momentul in care am ajustat legea, am beneficiat de anumite resurse in acest context, dar asta este corect si nu poate fi facut pentru un candidat sau altul. Este o practica fireasca si asta este modalitatea prin care ne putem asigura ca partidele politice se pot finanta din bani transparenti si corecti."

Lorena Bogza: "Adica de la buget au ajuns niste bani la PAS, dar nu si la Platforma DA?"

Maia SANDU, CANDIDAT PAS: "Da, pentru ca asa spune legea si nu avea cum sa incalcam legea si sa trimitem banii in alta parte. Asa cum si de la PPDA au avut niste subventii de la stat in perioada in care noi nu am avut niciun banut de la stat, pentru ca ei au preluat un partid, acel partid avea niste resurse alocate de catre stat si au beneficiat de anumite resurse in toti acesti ani in care noi nu am beneficiat."

Articole din aceeasi categorie