16.11.2020
ANALIZA: Ce se va schimba in R. Moldova dupa ce Maia Sandu a castigat alegerile prezidentiale

Fostul premier proeuropean Maia Sandu a obtinut o victorie in al doilea tur al alegerilor prezidentiale in Republica Moldova, duminica, infrangandu-l cu un scor important pe presedintele in exercitiu prorus Igor Dodon, relateaza AFP.

Sandu promite sa lupte fara mila impotriva coruptiei, iar Dodon este vizat de acuzatii de coruptie in mandatul sau de patru ani.

Victoria lui Sandu, in varsta de 48 de ani - prima femeie care devine presedinta in aceasta fosta republica sovietica ce ezita de ani de zile intre ambitiile sale europene si o apropiere de Moscova - risca sa nu fie vazuta cu ochi buni de Rusia, care se teme ca ar putea sa-si piarda influenta in regiune.

Rezultatul scrutinului a fost sarbatorit in fata cartierului general de campanie al candidatei, in centrul Chisinaului.

”Maia Sandu, presedinta” si ”O tara pentru tineri”, au scandat zeci de sustinatori ai acesteia, care au aplaudat si i-au oferit flori, mai ales galbene, culoarea campaniei sale.

Agitand steaguri nationale, ei au baut sampanie cu pahare de hartie, inainte sa se disperseze, in noaptea de duminica spre luni.

Dodon, in varsta de 45 de ani, nu s-a exprimat cu privire la rezutatul votului, insa a facut ”apel la calm”.

Victoria lui Sandu preconizeaza ”o scadere clara a influentei ruse”, a declarat pentru AFP directorul executiv al Institutului pentru Politica Europeana si Reforme de la Chisinau Iulian Groza.

Sandu, care are reputatia de a fi incoruptibila, ”va face reformele sa avanseze” si ”va promova apararea intereselor nationale in dialogul cu Rusia”, a adaugat Groza.

Maia Sandu, de formatie economist, a lucrat la Banca Mondiala (BM) la Chisinau din 1998 in 2005, iar apoi la Washington, din 2010 in 2012. Inainte de a detine scurt timp functia de premier, ea a fost ministrul Educatiei.

Rusia, care se confrunta anul acesta cu miscari de contestare in Belarus si Kirgizstan, pe care le considera zona sa de influenta, dupa ce si-a intrerupt relatiile cu Ucraina, l-a sustinut in mod deschis pe Dodon.

Vladimir Putin l-a primit pe Dodon la Kremlin si a anuntat un ajutor financiar pentru Republica Modova, a carei economie este foarte agricola si care a fost afectata de seceta anul acesta.

Moscova a acuzat Washingtonul de orchestrarea unui ”scenariu revolutionar in (Republica) Moldova in noiembrie”.

Sansa schimbarii

Bucurestiul - care are legaturi istorice puternice cu aceasta tara romanofona - a sustinut-o, la randul sau pe Sandu.

Amputata de o parte a teritoriului sau - Transnostria, aflata sub controlul separatistilor prorusi -, Republica Moldova, o tara cu 3,5 milioane de locuitori, este una dintre cele mai sarace tari din Europa.

Potrivit unor estimari, pana la 40% din populatia moldoveana a plecat in stranatate, pentru a scapa de saracie.

Republica Moldova, situata intre Ucraina proocidentala si Romania, un stat membru UE, a fost zguduita in 2015 de un urias scandal de coruptie cu privire la ”disparitia” unui miliard de dolari - echivalentul a 15% din PIB-ul tarii - din seifurile a trei banci nationale.

”Acum aveti puterea sa-i pedepsiti pe cei care v-au furat, care v-au redus la saracie si v-au obligat sa plecati de acasa”, a tunat Sandu duminica, dupa ce a votat la Chisinau, referindu-se in mod clar la rivalul sau.

Sandu a creat o surpriza clasandu-se pe primul loc in primul tur al alegerilor prezidentiale - cu ajutorul sustinerii fara precedent a diaporei.

In al doilea tur, moldovenii care traiesc in strainatate s-au dus din nou masiv la urne.

Aproximativ 258.000 de moldoveni au votat in strainatate - un record - fata de 150.000 in primul tur.

La presedintie, marja de manevra a lui Sandu risca sa fie limitata, din cauza lipsei unei majoritati parlamentare loiale.

”Va exista o infruntare” cu Parlamentul, ”insa sansele si sperantele schimbarii au aparut, cu toate acestea”, apreciaza expertul Viktor Ciobanu, citat de site-ul Newsmaker.md.

Dungaciu: Fara alegeri anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu

Fara alegeri parlamentare anticipate in Republica Moldova, nu va exista un “proiect politic Maia Sandu”, afirma analistul de politica externa Dan Dungaciu.

“Daca nu vom avea anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu. Vom avea un politician Maia Sandu, dar nu un proiect politic Maia Sandu”, a declarat pentru Agerpres Dan Dungaciu.

Expertul apreciaza ca, in ceea ce priveste aplicarea proiectului sau european, presedintele ales al tarii vecine este “un comandant fara osti”.

“Este cum spunea Stalin - ‘Cate divizii are Papa?’. Ea, deocamdata, trebuie sa isi construiasca diviziile, adica o relatie cu Parlamentul si cu Guvernul Republicii Moldova, care sa fie functionala din perspectiva proiectului ei politic”, afirma Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, pe plan extern, Maia Sandu “va avea o tribuna fantastica, dar in realitate parghii de putere nu prea are si oricine, cu orice Guvern ar vorbi, indiferent unde face prima vizita in calitate de presedinte ales, guvernele cu care va vorbi se vor uita la configuratia interna politica - cui dam bani, pe cine sprijinim”.

O varianta ar fi realizarea unei majoritati pro-europene in actualul Parlament, dar, in opinia lui Dungaciu, o majoritate legitima poate fi creata doar prin alegeri anticipate.

“Cand castigi, ca Maia Sandu, pe o platforma anticoruptie, trebuie sa fii foarte atent cu cine te aliezi (...) pe hartie se poate construi o majoritate pro-europeana. In Parlamentul Republicii Moldova se poate construi pe hartie orice. Ar fi oameni dispusi sa sustina. Dar atat s-au maculat in ultima vreme, schimbandu-si optiunile, partidele, grupurile, incat pentru Maia Sandu ar fi aproape o sinucidere sa incerce sa faca o majoritate pro-europeana in Parlamentul actual al Republicii Moldova”, a subliniat el.

Conditionalitatile financiare externe si o presiune publica “ar putea sa genereze anticipatele de care proiectul politic al Maiei Sandu are nevoie”, considera Dungaciu.

“Maia Sandu nu se poate intoarce in Parlament sustinuta de un partid despre care a spus in campania electorala ca este partidul condus de coruptul Igor Dodon. Nu poti sa crezi ca Igor Dodon este corupt si partidul e inocent”, a apreciat analistul.

Articole din aceeasi categorie