23.06.2022
Analiza AFP: Ce impact ar putea avea aderarea Republicii Moldova si Ucrainei la UE

Summitul european de joi si vineri va da, in lipsa vreunei surprize, unda verde candidaturilor Ucrainei si Republicii Moldova pentru aderarea la UE, dar impactul acestei perspective de extindere a blocului comunitar asupra functionarii, echilibrelor si ambitiilor geopolitice ale UE ridica numeroase intrebari, scrie, miercuri, France Presse.

Cele 27 de state membre au ajuns la ''un consens total'' asupra acestor candidaturi la o reuniune a lor ministeriala dinaintea summitului asteptat sa le aprobe, joi, in unanimitate; un acord de neimaginat pana recent, dar care s-a impus in randul statelor UE odata cu razboiul pe care Rusia il duce impotriva Ucrainei de aproape patru luni.

''Va fi o decizie foarte importanta din punct de vedere simbolic, dar aceasta nu inseamna ca Ucraina va intra in UE intr-un an, sper ca ucrainenii nu-si fac iluzii'', subliniaza un diplomat european.

Temeri privind posibile repercusiuni asupra securitatii blocului comunitar

Ucraina si Republica Moldova vor trebui sa realizeze reforme in materie de combatere a coruptiei si de independenta a justitiei, inaintea primei evaluari a candidaturilor lor ce va fi efectuata catre sfarsitul anului, mai scrie AFP, citata de Agerpres.

Potrivit politologului Hendrik Vos, de la universitatea belgiana Gand, ''este foarte dificil de imaginat o extindere (a UE) atat timp cat Ucraina este in razboi. Inainte de a deschide negocieri de aderare, va trebui sa existe o forma de solutionare a conflictului''.

Unii analisti se tem de repercusiunile chiar asupra securitatii blocului comunitar, in conditiile in care conflictul de la usa sa ar putea ''sa dureze ani'', conform atentionarilor NATO, si circa 20% din teritoriul Ucrainei se afla in prezent sub control rusesc.

''Daca Ucraina s-ar alatura UE fara a fi si membra a NATO, atunci riscul unui razboi viitor intre Rusia si UE ar creste considerabil'', avertizeaza la randul sau istoricul olandez, Luuk van Middelaar. Statele care au fost membre ale Pactului de la Varsovia au aderat mai intai la NATO si ulterior la UE, iar Finlanda si Suedia doresc sa devina acum membre ale NATO tocmai pentru a beneficia de clauza apararii colective a acestei organizatii.

Acceptarea candidaturilor Ucrainei si Moldovei ar putea oferi un nou elan aderarii tarilor Balcanilor Occidentali

Potrivit surselor citate, pe de alta parte, acceptarea candidaturilor Ucrainei si Republicii Moldova ar putea oferi un nou elan, dorit mai ales de Germania, aderarii tarilor Balcanilor Occidentali, blocate de ani in anticamera UE sau care nici macar nu au primit statutul de candidat.

De asemenea, o largire, chiar si intr-un orizont de timp mai indepartat a Uniunii Europene cu doua, patru sau sase state ''va avea consecinte grele asupra functionarii UE, cu un risc de paralizie in lipsa unei schimbari institutionale'', in special una care sa elimine regula unanimitatii in adoptarea deciziilor de politica externa a unei Uniuni Europene ce si-ar dori sa-si afirme rolul geopolitic pe scena mondiala, crede Luuk van Middelaar.

''Este dezolant sa constatam ca prea adesea Uniunea ramane tacuta, pentru ca nu a reusit sa gaseasca o pozitie care sa intruneasca unanimitatea'', si-a justificat marti presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cererea ca la nivel european sa poata fi luate decizii de politica externa obligatorii pentru toate statele membre doar cu majoritate calificata, adica 15 din cele 27 de state membre si care sa insumeze cel putin 65% din populatia UE.

O noua extindere a UE catre Est ar putea conduce si la ''un alt echilibru al puterilor'' in cadrul UE, si anume ar deveni mai dificil pentru tari precum Franta, Germania sau Italia sa-si impuna in interiorul blocului comunitar abordarile in chestiuni precum mediul sau statul de drept. Asa cum arata exemplele Poloniei si Ungariei, astfel de preocupari pot fi vazute foarte diferit in estul si in vestul Europei, remarca Hendrik Vos.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie