10.12.2020
Analist politic: „Igor Dodon vrea sa inchida cat mai zgomotos usa la presedintie”

Analist politic Gheorghe Cojocaru a declarat pentru Radio Europa Libera ca Igor Dodon vrea sa inchida cat mai zgomotos usa la presedintie.

Gheorghe Cojocaru: „Chestiunea Stadionului Republican a revenit abrupt in aceste zile in actualitate, dupa ce o majoritate parlamentara ad-hoc intre socialisti si cei din Partidul „Sor” a abrogat legea privind transmiterea cu titlu oneros a suprafetei de 5,18 ha pe care se intindea candva fosta arena sportiva a Chisinaului in proprietatea Statelor Unite ale Americii. Legea a fost imediat promulgata de presedintele in exercitiu Igor Dodon, ca un ultim act de razbunare impotriva ambasadei americane, pe care cel care a pierdut alegerile prezidentiale in fata Maiei Sandu ar pedepsi-o astfel pentru esecul sau la scrutinul din 15 noiembrie.”

Stadionul Republican, Chisinau
Stadionul Republican, Chisinau

Europa Libera: Ambasada Statelor Unite nu a stat sa astepte verdictul Curtii Constitutionale, dar a dat un comunicat de presa in care s-a pronuntat despre neseriozitatea unei atitudini fata de o lege, si nu o intentie sau un protocol de intentie. Pana si prim-ministrul Ion Chicu, care a recunoscut intr-un interviu ca are intalniri frecvente cu ambasadorul Statelor Unite, s-a vazut nevoit sa regrete votul din parlament, pentru ca el este interfata in relatiile cu partenerii strategici. De ce s-a ajuns si cum s-a ajuns in acest punct? De unde incepe aceasta poveste cu Stadionul Republican? Lumea a si uitat cine a fost „demolatorul”.

Gheorghe Cojocaru: „O poveste care devine deja o epopee de prost gust. Firul acestei epopei incepe in 2007, cand inegalabilul prim-ministru Vasile Tarlev, la insistenta Federatiei Internationale a Fotbalului, dupa cum se declara, si cu blagoslovirea presedintelui comunist Vladimir Voronin, intra navalnic cu buldozerul peste tribuna Stadionului Republican din inima capitalei, promitand, cu zambetul pana la urechi, sa construiasca in cel mai scurt timp o noua si ultramoderna arena de 20 de mii de locuri in locul celei vechi, din 1952, cu mai putin de 10 mii de locuri. In 2008, un alt prim-ministru, Zinaida Greceanii, semna o hotarare de guvern cu privire la reconstructia Stadionului Republican, contrasemnata, apropo, de viceprim-ministrul sau de atunci, nimeni altul decat Igor Dodon. In 2013, guvernul Leanca aproba un plan de actiuni privind reconstructia stadionului, insa lucrarile proiectate au ramas doar pe hartie. Peste 5 ani, cand fosta arena a ajuns o groapa de deseuri, in 2018, guvernul condus de Pavel Filip a luat decizia de a vinde cele 5,18 ha de teren Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru constructia unui nou sediu al ambasadei sale la Chisinau. O majoritate de 65 de deputati au votat legea prin care Statele Unite intrau in posesia terenului respectiv, legea fiind promulgata de presedintele parlamentului de atunci, Andrian Candu, dupa suspendarea din functie a lui Igor Dodon, care a refuzat s-o promulge.”

Europa Libera: Acum, dupa ce parlamentul a votat abrogarea deciziei privind transmiterea terenului catre Guvernul SUA, printr-o celeritate exemplara, Igor Dodon a promulgat legea, in timp ce Curtea Constitutionala a fost sesizata de reprezentantii PAS in parlament in legatura cu constitutionalitatea acestei legi. Cum credeti, ce se va intampla in continuare?

Gheorghe Cojocaru: „Vom vedea care va fi reactia Curtii Constitutionale, dupa ce legea respectiva a fost suspendata. Se poate intampla ca legea in cauza sa fie declarata un abuz si o ilegalitate, dar, inainte de toate, ceea ce s-a intamplat in parlament prin votul comun al deputatilor PSRM si ai Partidului „Sor” este o conjuratie impotriva intereselor fundamentale ale Republicii Moldova, prin care sunt prejudiciate nu numai relatiile cu Statele Unite ale Americii, ci si predictibilitatea statului ca subiect al dreptului international. La fel de grav este si faptul, dupa cum a transpirat in spatiul public, ca abrogarea legii privind vinderea terenului din strada Tighinei Statelor Unite ale Americii serveste unor interese obscure de grup din jurul fostului primar de Orhei, Ilan Sor.”

Europa Libera: Ilan Sor cu nonsalanta recunoaste ca vrea sa construiasca acolo, in centrul orasului, o clona a OrheiLand-ului si i-a gasit si denumire, probabil ar putea gasi si bani. Dar cum va putea fi depasita aceasta situatie, Dvs. cum credeti?

Gheorghe Cojocaru: „La o privire mai larga este evident ca prin recentele initiative legislative - si in privinta Stadionului Republican, si in privinta limbii ruse, si in ceea ce priveste subordonarea SIS-ului - Igor Dodon vrea sa inchida cat mai zgomotos usa la presedintie, s-o puna pe Maia Sandu intr-o situatie cat mai dezavantajoasa si in plan intern, si in plan extern, pregatindu-si in acest mod armele pentru a ataca in viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Situatia in care s-a ajuns in cazul fostului Stadion Republican va trebui remediata prin anularea neamanata a abuzului comis de coalitia PSRM – „Sor” si onorarea prompta a acordului cu guvernul Statelor Unite ale Americii, dar si prin gasirea locului optim si resurselor necesare pentru constructia unei arene nationale moderne, conforme standardelor FIFA si care sa poarte mai departe gloria sportiva a stadionului din strada Tighinei.”

Articole din aceeasi categorie