24.01.2020
Ambasadorul UE la Chisinau: Finantarea RM va continua doar daca conditiile impuse de UE vor fi indeplinite. Peter Michalko spune ca europenii urmaresc pasii guvernului Chicu, facuti pentru reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei - VIDEO
Finantarea Republicii Moldova va continua doar daca conditiile impuse de Uniunea Europeana vor fi indeplinite. Declaratia a fost facuta de ambasadorul UE la Chisinau, care a adaugat ca europenii urmaresc pasii guvernului Chicu, facuti pentru reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Cu intrarea noului guvern a demonstrat ca exista vointa politica. Platile de atunci la buget, prima transa al asistentei marco financiare au fost platite. urmatoarele plati sunt conditii. Ele au fost mereu prezente in asistenta noastra. Indeplinirea conditiilor va face posibila ca finantarea sa continuie."

Peter Michalko a dat de inteles ca europenii asteapta reforme concrete si analizeaza progresele guvernului Chicu in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: “Noi nu platim bani inainte, platim pentru ceva ce a fost deja facut."

Intre timp, Republica Moldova ar urma sa primeasca un credit din partea rusilor. Intre banii veniti de la Moscova si cei din Uniunea Europeana este insa o diferenta, spune Michalko.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Acestia sunt bani care nu trebuie rambursati daca sunt folositi in mod potrivit."

Acum o saptamana a fost pornit un alt program de dezvoltare a raioanelor Ungheni si Cahul. Banii oferiti de europeni vor fi investiti in proiecte sociale si economice.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Asistenta UE este aici pentru a ajuta cetatenii RM. Asta este un program pilot cu care atragem atentia pentru dezvoltarea acestor regiuni. Este vorba de aproape un miliard de lei in acest program si asta va fi pentru dezvoltarea infrastructurii in orase si sase, aprovizionarea cu apa, lupta impotriva coruptiei si pentru dezvoltarea sectorului IT."

In ultimii sase ani, conform bugetului adoptat de UE, doar din programele bilaterale, Republica Moldova a primit peste patru sute de milioane de euro din cei aproape 750 de milioane alocati.


Articole din aceeasi categorie