01.06.2021
Ambasadorul Ucrainei in Moldova: "In Transnistria si Donbas, Rusia este prezenta ca "parte la conflict"

Atat in Transnistria, cat si in Donbass, „Rusia este prezenta ca parte la conflict”, spune ambasadorul Ucrainei in Moldova, Marko Shevchenko.

Potrivit INFOTAG, intr-un interviu pentru glavcom.ua, diplomatul a spus ca depinde de Rusia cat va dura acest lucru.

„Avand in vedere eforturile autoritatilor moldovenesti, vedem, in afara de recunoasterea Transnistriei ca parte la conflict si negocierile directe cu Transnistria, in afara de stabilirea negocierilor directe in anumite zone, Tiraspol continua sa insiste ca nu face parte din Moldova. Moldova nu este de acord categoric cu acest lucru. Dar si Rusia, apropo, ca nu recunoaste Transnistria ca fiind independenta”, a spus ambasadorul.

El a mentionat ca pozitia Ucrainei in procesul de negociere cu privire la solutionarea transnistreana in formatul “5 + 2” nu s-a schimbat de multi ani.

„Aceasta pozitie este respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, a reamintit diplomatul.

Potrivit acestuia, Transnistria este o parte integranta a Moldovei, care poate avea un statut special in conformitate cu legislatia sa.

„Ucraina, spre deosebire de ceilalti mediatori, nu insista asupra unui sau altui statut si nu sustine nicio federalizare. Ucraina este pregatita sa sprijine orice plan de solutionare, orice statut, daca nu este incalcata integritatea teritoriala, suveranitatea si securitatea nationala a Moldovei”, a subliniat Marko Shevchenko.

Articole din aceeasi categorie