09.11.2020
Ambasada RM in Germania a cerut dublarea numarului cabinelor de vot. Cati alegatori s-au prezentat in primul tur, in comparatie cu alegerile din 2016

Pentru a face fata unui volum si mai mare de alegatori, precum si in vederea fluidizarii procesului de vot, Ambasada Republicii Moldova in Germania a solicitat extinderea numarului de operatori si dublarea numarului cabinelor de vot.

Totodata, Ambasada a solicitat schimbarea cu titlu de exceptie a locatiilor sectiilor de votare 1/349 din Frankfurt pe Main (Richard-Hermann-Platz 1, D-60386, Frankfurt am Main) si 1/352 din Munchen (Alte Kongresshalle, Am Bavariapark 14, 80339 Munchen).

"In cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, la cele 6 sectii de vot deschise in Germania au votat circa 13 mii de cetateni. In comparatie cu turul II al alegerilor prezidentiale din 2016, numarul alegatorilor care au votat in Germania s-a triplat. Daca per ansamblu, in comparatie cu alegerile din 2016, numarul de alegatori la sectiile de vot din strainatate a crescut cu doar 7 %, in Germania s-a inregistrat o crestere de aproape 200 %. In cele 6 sectii de vot din RFG au votat mai multi alegatori decat la cele 25 de sectii de vot din Rusia, Spania si Portugalia luate impreuna. Mentionam ca legislatia Republicii Moldova nu prevede nici obligativitatea evidentei consulare a cetatenilor nostri stabiliti intr-o tara pentru o perioada mai indelungata de 3 luni, nici obligativitatea (ca in Germania) inregistrarii prealabile a alegatorilor care intentioneaza sa-si exercite dreptul la vot in strainatate. Implicit, nu poate fi anticipata decat cu mare aproximatie numarul potentialilor alegatori si sectiile de vot pentru care vor opta acestia", se arata intr-un comunicat emis de Ambasada.

Potrivit aceluiasi comunicat. pentru turul II al alegerilor prezidentiale, fiecare sectie va avea cate 5000 de buletine de vot, numar maxim admis.

Articole din aceeasi categorie