20.02.2023
„Am inteles ca neutralitatea nu este atribut care ti-l pui in fata si te apara de toate relele.” Igor Grosu, despre cum s-a schimbat Republica Moldova, la un an dupa ce Rusia a invadat Ucraina

Un an de razboi in tara vecina a schimbat mult Republica Moldova, sustine presedintele Parlamentului, Igor Grosu, in cadrul emisiunii In Profunzime. Acesta spune ca in acest an de razboi, tara noastra a primit o lectie de demnitate si curaj din partea ucrainenilor, dar si am inteles cat de important este sa investim in capacitatile de aparare a Republicii Moldova. 

„Ne-a schimbat. Anul in care am primit acest soc. Cand lucruri pe care noi le admiteam teoretic, privind conflictele sau deflagratiile din alte parti ale lumii, spuneam ca e regretabil, dar la noi nu, parca suntem inconjurati de oamenii cu gandire critica, cu rationament. Iata derapajele in mintele unor dictatori cum este Putin, poate aduce la asa ceva. In anul acesta noi am primti o lectie de demnitate, de curaj din partea ucrainenilor, pe de alta parte am redescoperit ceea ce spuneau multi despre noi, felul cum i-am primit si tratat pe ucraineni, pe refugiati”, a declarat presedintele Parlamentului. 

Totodata, Igor Grosu, spune ca din punct de vedere al capacitatii de aparare, tara noastra a inteles cat de important este sa investesti in capacitatile de aparare si in sistemul de aparare aeriana. 

„Eu cred ca noi stam ceva mai bine, nu foarte bine, pentru ca avem de investit mult, nu s-a investiti 30 de ani. Dar, am inteles cat de important este sa investesti in capacitatile tale de aparare, sa intelegem ca neutralitatea nu este atribut care ti-l pui in fata si te apara de toate relele. De aceea pentru anul acesta am dublat bugetul pentru aparare. Trebuie sa investim in continuare in sistemul de aparare antiaerian, sa avem grija de spatiul nostru aerian”, a adaugat presedintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Pe 24 februarie 2022, Federatia Rusa a invatat Ucraina, dupa cateva luni in care a masat peste 150.000 de soldati si echipamente militare in apropiere de granitele Ucrainei, pe care a inconjurat-o din trei parti.

Invazia a inceput in dimineata zilei de 24 februarie 2022, cand presedintele rus Vladimir Putin a anuntat o „operatiune militara speciala” care urmareste „demilitarizarea” si „denazificarea” Ucrainei. Cateva minute mai tarziu, au fost lansate lovituri rusesti si o invazie terestra de amploare pe intreg teritoriul Ucraine. 

Vezi AICI prima parte a emisiunii In PROfunzime din data de 20 februarie.

Articole din aceeasi categorie