08.07.2019
Alexis Tsipras devine istorie! Conservatorii din opozitie au castigat alegerile parlamentare din Grecia
Premierul grec Alexis Tsipras si-a recunoscut infrangerea in cadrul alegerilor parlamentare anticipate desfasurate in Grecia. Potrivit primelor exit poll-uri, partidul Noua Democratie, aflat in opozitie, are un avans serios in fata partidului Syriza, noteaza Reuters.

Partidul Noua Democratie ar urma sa obtina intre 38% si 42% din voturi, fata de 26,5 – 30,5% pentru formatiunea de stanga Syriza, aflata la putere din 2015. Dupa anuntarea exit-poll-ului, premierul grec Alexis Tsipras l-a sunat pe liderul opozitiei Kyriakos Mitsotakis pentru a-l felicita pentru victoria in alegeri. Predarea mandatului de premier va avea loc luni, dupa ce Mitsotakis va depune juramantul de investire in functie, a precizat reprezentantul Noii Democratii. 

Partidul Noua Democratie ar urma sa obtina intre 38% si 42% din voturi, fata de 26,5 – 30,5% pentru formatiunea de stanga Syriza, aflata la putere din 2015. Dupa anuntarea exit-poll-ului, premierul grec Alexis Tsipras l-a sunat pe liderul opozitiei Kyriakos Mitsotakis pentru a-l felicita pentru victoria in alegeri. Predarea mandatului de premier va avea loc luni, dupa ce Mitsotakis va depune juramantul de investire in functie, a precizat reprezentantul Noii Democratii. Stirea initiala: Cetatenii Greciei vor vota duminica in cadrul alegerilor parlamentare anticipate, convocate de prim-ministrul Alexis Tsipras. Decizia a fost luata in urma rezultatelor slabe obtinute de partidul sau in cadrul alegerilor europarlamentare din luna mai. Pe listele electorale sunt inscrisi 9.903.864 de cetateni, precizeaza AFP. Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 19.00. Principale partide in cadrul alegerilor de duminica sunt formatiunea Noua Democratie (centru-dreapta), condus de Kyriakos Mitsotakis si formatiunea Syriza (stanga), condusa de prim-ministrul grec Alexis Tsipras.

Premierul grec s-a prezentat deja la urne, iar la iesire a declarat ca „aceasta este o batalie critica”. „Luptam cu optimism si hotarare … pentru ca sacrificiile si munca grea ale poporului nostru sa nu se risipeasca”, a mai spus el dupa ce a votat la Atena. Aceste alegeri par sa fie o confruntare intre doi lideri: Tsipras, in varsta de 44 de ani, liderul partidului radical de stanga Syriza, si conservatorul Kyriakos Mitsotakis, 51 de ani, reprezentantul partidului Noua Democratie si descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tsipras a ajuns in fruntea guvernului de la Atena in 2015, promitand ca va pune capat austeritatii la care Grecia a fost obligata de creditorii internationali, in urma crizei financiare declansate in 2010. 

Pentru Tsipras, aceste alegeri au loc pe fondul promisiunilor neindeplinite si a masurilor fiscale nepopulare impuse de Uniunea Europeana (UE). Si acordul pe care l-a incheiat cu Republica Macedonia de Nord privind denumirea acestei tari ex-iugoslave este nepopular in randul grecilor, desi a fost apreciat la Bruxelles. Incercand sa obtina sustinerea alegatorilor, prim-ministrul Alexis Tsipras le-a transmis acestora sa isi aminteasca motivele pentru care l-au ales in trecut. 

„Poporul nostru nu poate uita zilele negre ale acestei tari, din 2010 pana in ianuarie 2015, momentul in care am avut o revenire politica, cea mai importanta revenire din istoria moderna a natiunii”, a declarat Tsipras, sambata, in cadrul unui discurs electoral in Atena. 

Mitsotakis spera sa calce pe urmele tatalui sau, fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis. Noua Democratie este cotata in sondaje cu un avans de 10% in optiunile alegatorilor, ceea ce i-ar asigura majoritatea absoluta in parlament. Astfel, conform celui mai recent sondaj, realizat de Pulse, Partidul Noua Democratie este creditat cu 36% dintre voturi, cu opt procente mai mult decat formatiunea condusa de Tsipras, care ar urma sa obtina 28% dintre voturi, relateaza publicatia Ekathimerini. De asemenea, majoritatea persoanelor care si-au declarat intentia de a vota in cadrul scrutinului de duminica sunt absolut sigure de varianta pe care o vor alege. 92-94% dintre alegatori vor vota pentru unul dintre cele trei partide principale din tara. Locul trei ar urma sa fie ocupat de formatiunea Miscarea pentru Schimbare (KINAL, 7%), restul partidelor urmand sa obtina sub cinci procente. Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Rass, partidul Noua Democratie este creditat cu 35,2% din voturi, in timp ce formatiunea Syriza va obtine 25,4%. Un alt sondaj, realizat de Institutul Public Issue (Probleme Publice), crediteaza Noua Democratie cu 42,5%, iar Syriza cu 27%. Atat Tsipras, cat si liderul Partidului Noua Democratie, Kyriakos Mitsotakis, au indemnat cetatenii sa iasa la vot duminica. Kyriakos Mitsotakis si-a incheiat campania electorala in regiunea Macedonia din Grecia, unde partidul sau beneficiaza de cea mai mare sustinere politica. Acesta le-a transmis alegatorilor sa ofere partidului sau un mandat puternic, pentru a forma „viitorul Guvern A”. 

Surse: Mediafax, Agerpres, Reuters, Euronews

Articole din aceeasi categorie