10.06.2021
Alexandru Tanase: "Nu ar trebui deschisa nicio sectie de votare pentru Transnistria. Nu controlam acest teritoriu"

Expertul in drept constitutional si ex-presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, sustine ca atata timp cat Chisinaul nu controleaza teritoriul din stanga Nistrului, CEC-ul nu ar trebui sa deschida nicio sectie de votare pentru cetatenii care locuiesc acolo. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Alexandru TANASE, EX-PRESEDINTE CC: "Din punct de vedere legal sigur ca aceste sectii pot fi deschide, deoarece este decizia CEC, dar daca ar fi sa urmarim spiritul legii, eu cred ca nu ar trebui deschisa nicio sectie de votare pentru Transnistria, atata timp cat nu vor fi prezenti observatori la procesul electoral, sa nu ne limitam doar la ziua alegerilor, fraudarea nu se petrece doar in acea zi. 

Daca maine din Transnistira vor fi "manati" 50.000 de oameni la vot in Moldova, oameni care nu cunosc nici actorii politici, ei vor putea distorsiona procesul de vot. Trebuie sa avem putin curaj si sa recunoastem ca din moment ce nu controlam acest teritoriu, alegeri acolo nu se fac si nu se fac si nu se vor face. Exact asa au procedat si in Georgia si Ucraina. 

Nicaieri in lume nu veti gasi un model unde ai un teritoriu controlat de trupe militare straine sau de autoritati straine si care ar permite sa voteze persoanelor care se afla in acele teritorii. Nu ar fi nicio incalcare fundamentala a Constitutiei, deoarece dreptul la vot poate fi limitat. Acolo nu ai politie, nu ai justitie, nu ai observatori, nu ai nimic. 

Cine stii de unde vin oamenii acestia. Inca nu este tarziu ca CEC sa interzia in totalitate toate sectiile de votare pentru cetatenii care se afla in stanga Nistrului. Dupa 10 iulie vom asista la o schimbare de putere, este o chestie certa. 

Cei care vor veni la putere vor avea obligatia morala, sa rezolve inclusiv aceasta problema, ca sa nu mai asistam la acest simulacru democratic, cand sunt "manati" oamenii la sectiile de votare si nu stiu nici macar cum se numesc partidele pentru care trebuie sa voteze."

La sedinta din 5 iunie, Comisia Electorala a aprobat deschiderea mai multor sectii de votare pentru locuitorii din stanga Nistrului, unde vor fi amenajate 44 de birouri, cu doua mai multe decat la prezidentiale. 

Citeste si :  Emisiunea InPROfunzime cu Lorena Bogza din 10.06.2021. Invitati -  Dorin Cimil, Alexandru Tanase, Valeriu Pasa si Nicolae Panfil - VIDEO
Articole din aceeasi categorie