14.04.2021
Alexandru Slusari cere sa fie prelungite restricatiile la exporturile de grau: "Daca azi Guvernul nu prelungeste restrictiile, vom avea deficit de grau si cresterea pretului la paine " - VIDEO

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, face un apel catre Guvern sa prelungeasca interdictiile la exportul graului din rezervele de stat. Slusari sustine ca daca azi Guvernul nu prelungeste restrictiile, vom avea deficit de grau si cresterea pretului la paine.

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PPDA: "In intervalul 15-21 martie , cu mult timp inainte de a se declansa scandalul, 14 mii tone de grau din rezerva de stat au fost aduse in portul Giurgiulesti de o companie din grupul Trans Oil.

Seara, la 29 martie, in port au mai fost transportate inca 3 mii tone, provinienta exacta a carora asa si nu a fost stabilita.

Pe 29 martie eu deja stiam ca niciun kilogram de grau din aceste 17 mii tone nu va fi exportat in urmatoarele zile. Dar am suportat toate insultele la adresa mea.

Nava „Ivanca", destinata transportarii graului si achitata de Vaja Jhasi, a facut doua incercari disperate sa fie inregistrata in portul Giurgiulesti, dupa care a navigat la distanta de 10 km de la port, unde se afla pana in prezent.

La Consiliul de Securitate din 30 martie eu si reprezentantii SIS insistam asupra interzicerii totale a exportului de grau macar pana la 15 mai. Eu am analizat calculele orientative la stocurile de grau, prezentate de SIS, care coincideau, in mare parte, cu evaluarea mea. Foarte putini agricultori mari au grau in hambare si toate stocurile existente sunt concentrate la companiile exportatoare. Exista un risc real sa creasca preturile la paine si sa fie acutizata insuficienta hranei pentru animale.

Guvernul interimar si iresponsabil a interzis doar exportul de grau din rezerva de stat si doar pana la 12 aprilie. Vaja Jhasi este cetatean al mai multor state, inclusiv SUA, si este prieten cu Plahotniuc si Dodon. In toata aceasta perioada de 2 saptamani dansul, prin intermediul unor lobisti interni si externi, inclusiv si unele asociatii, facea presiuni pe guvern si presedintie ca dupa 12 aprilie graul sa poata fi exportat. Partial a reusit, intrucat ieri a expirat interdictia pentru export, iar alta inca nu este aprobata. Tot Ieri intreprinderea, care intentioneaza sa exporte grau, a depus solicitare pentru inspectia sanitara a navei in scopul incarcarii graului. La ANSA sunt mai multi doritori sa accepte exportul graului si nava era gata sa porneasca spre Giurgiulesti. Dar, deocamdata nu a fost admisa."

Deputatul sustine ca decizia de azi a Guvernului sau CSE privind prelungirea restrictiilor de export al graului este foarte importanta. In caz contrar, in cateva zile barja Ivanca va incerca sa intre in port si graul poate fi incarcat.

Slusari a mai spus ca MADRM si alte exponenti ai guvernarii nu au prezentat cifrele rezervei de stat. Guvernul a interzis ca pana la 12 aprilie graul sa fie exportat.

Potrivit politicianului, dintre toate institutiile doar SIS se bate pentru securitatea alimentara a Republicii Moldova. "La moment situatia este sub control, dar conteaza aspectul legal. Daca azi Guvernul nu prelungeste restrictiile, riscam ca in scurt timp sa inceapa procesul de scoatere a graului din tara. Chem la responsabilitate acest guvern. Vom avea deficit de grau si cresterea pretului la paine.”, a spus Alexandru Slusari.

Recent, presedinta Maia Sandu a solicitat Guvernului sa aprobe de urgenta o hotarare prin care sa interzica exportul de grau din rezerva de stat. Se intampla dupa ce in spatiul public au aparut informatii ca cereale din acest stoc ar fi scoase din tara. Agentia Rezerve Materiale sustine insa ca graul nu a fost exportat, ci doar a fost reimprospatat. 

Imagini au fost filmate la depozitul de cereale din Gura-Camencii de Vasile Costiuc de la Democratia Acasa, care sustine ca este scos graul din rezerva de stat si dus in portul Giurgiulesti. Compania care se ocupa de comercializarea graului a recunoscut ca o parte din cereale sunt duse in portul Giurgiulesti, precizand insa ca apartin agentilor economici. Agentul economic a spus ca si graul din rezerva de stat este scos din depozit, acesta urmand sa fie inlocuit, deoarece este dintr-o roada veche si trebuie improspatat. Acesta insa nu va merge la export, ci la o moara din Balti. 

Articole din aceeasi categorie