16.07.2019
Alexandru Slusari: Acum mai pot fi recuperate doar 20% din „furtul miliardului”
Presedintele Comisiei parlamentare privind frauda bancara, Alexandru Slusari, spune ca reprezentantii companiei Kroll sunt dezamagiti de lucrul organelor de ancheta din Republica Moldova. Potrivit lui, acestia au mentionat ca urmatoarea data vor veni in Republica Moldova daca vor vedea vointa politica reala de a recupera acesti bani. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„La intalnirea cu noi, ei au spus acest lucru franc. Acesta inseamna ca timp de patru ani nu s-a intamplat nimic aici in privinta recuperarii banilor. Dansii au spus ca daca in 2015, pe urmele fierbinti ale furtului, ar fi fost intreprinse masurile necesare de a recupera banii, daca ar fi fost aplicat acest mecanism de rambursare a banilor, era posibil de a intoarce banii in masura semnificativa. (...) A fost un sabotaj din partea guvernarii precedente”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, daca se va tergiversa procesul de recuperare inca jumatate de an, s-ar putea sa nu se poata intoarece nimic. Parlamentarul spune ca, potrivit reprezentantilor companiei Kroll, actualmente mai pot fi recuperate doar 20% din sumele delapidate.

Expertul in economie Veaceslav Ionita spune ca populatia nu trebuie speriata ca au fost pierdute 80% din sumele delapidate din sistemul bancar. „La ziua de astazi trebuie sa stim ca obligatiunile celor trei banci erau de 25 de miliarde de lei, statul a oferit garantii de 11 miliarde de lei si avem in aer 14 miliarde de lei. Acesti 11 miliarde de lei, inclusiv, pot fi recuperati prin vanzarea cladirilor acelor banci sau prin oamenii care au adus activele”, spune expertul. In opinia lui, ar trebui sa existe o investigatie separata care sa examineze procesul de vanzare a activelor bancilor ca sa se afle daca nu cumva aceste bunuri s-au vandut la jumatate de pret.

Fostul deputat Valeriu Munteanu sustine ca oamenilor li s-a „vandut” multa speranta pana acum incat acum ei pun mare presiune pe actuala guvernare. In opinia lui, politicienii trebuie sa fie sinceri cu cetatenii si sa le explice care este situatia reala in ceea ce priveste furtul miliardului. „Daca nu le explici ca banul este pulverizat pe mapamond si nu-l mai gasesti, atunci presiunea va fi foarte mare. Dar sa pui hotul la puscarie poti, insa nici acest lucru nu va fi posibil, daca nu va fi pus in fruntea Procuraturii un procuror european. Daca pui un moldovean de-al nostru, va fi „rupt in bucati” si nu va putea prelucra aceste volume de materiale”, spune fostul ministru.

Comentatorul politic Roman Mihaes considera ca din punct de vedere juridic, trebuie sa fie numit un procuror care sa aiba in gestiunea lui si ofiteri de urmarire penala, si ofiteri SIS, si procurori, care sa se ocupe doar de un dosar – cel al „furtului miliardului”.

Articole din aceeasi categorie