14.11.2022
Alexandru Musteata, despre veridicitatea mesajelor publicate pe conturile de Telegram ale oficialilor: "Noi avem dubii la veridicitatea integrala a acestor informatii publicate"

Seful Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata, afirma ca are foarte multe dubii asupra mesajelor publicate saptamana trecuta, la adresa oficialilor si sustine ca intrucat acestea este o informatie anonima, cu o singura sursa capacitatea de a o verifica este imposibila. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Din punct de vedere a activitatii contrainformative, specificul SIS este informatia, informatia este arma noastra principala. Informatia ce noi o acumulam zi de zi, este o regula de aur. Informatia dintr-o sursa anonima, care nu poate fi verificata si care nu mai apare nicaieri, e o informatie periculoasa si deobicei si inca si dezinformare mai degraba produce. De aceea noi avem dubii la veridicitatea integrala a acestor informatii publicate. Ori avand acces la un cont de telegram poti crea comunicare si atunci este greu de demonstrat daca este veridic sau nu. In cazul in care ar fi o investigare jurnalistica, care exista jurnalistul, exista un editor, un redactor, deci este o entitate in spate care isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce se publica, atunci informatia este mai veridica, care apare in public. In cazul in care apare un portal, despre care nimeni nu vorbeste ca ar fi al lui sau nu, ca ar face nu stiu ce scurgeri, nimeni nu-si asuma aceasta scurgere. Pentru noi este mai mult o informatie cu caracter dubios."

Totodata, intrebat despre cine ar putea demonstra veridicitatea informatiei publicate la adresa ministrului Justitiei, seful SIS mentioneaza ca este o activitate cu capacitate imposibila. 

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "In primul rand cei care au publicat-o si prezuma ca ar fi facut o chestie mega importanta pentru tara, ei trebuie sa iasa si sa spuna daca e veridica si cum o demonstreaza ca e veridica. In rest noi nu putem confirma sau infirma asta. Este o informatie publicata anonim. Este o singura sursa, fara capacitatea de a fi verificata."

La 9 noiembrie, un mesaj dubios despre „coruptia din institutiile de stat” a aparut pe pagina de Telegram al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a scurt timp a fost sters. Contactati de PRO TV, responsabilii de la Presedintie ne-au spus ca mesajul nu a fost publicat de serviciul de presa al presedintelui si incearca sa verifice ce s-a intamplat, apoi vor reveni cu detalii. 

Ulterior, Presedintia a confirmat ca canalul oficial de Telegram al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost spart, iar ultimele postari sunt neveridice.

Dupa ce contul de Telegram al Maiei Sandu, dar si a altor ministri au fost sparte si publicat un mesaj in care se vorbeste despre coruptie in sistemul de Justitie din tara, a aparut si un site. Acolo, au fost facute publice mai multe mesaje dintre Sergiu Litvinenco si alte persoane din anturajul sau, cu care ar fi purtat mai multe discutii pe Telegram.

Tot la 9 noiembrie, prim-ministrul, Natalia Gavrilita, a declarat ca conturilor sparte a mai multor oficiali vin in contextul in care ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a venit cu o sesizare catre Guvern de a declara neconstitional partidul SOR. Declaratia a fost facuta in cadrul sedintei de astazi a Guvernului. 

Ieri, ministrul Justitiei a spus ca Partidul SOR ar putea fi scos in afara legii. Sergiu Litvinenco, a sustinut ca va depune o sesizare la Curtea Constitutionala prin care va solicita ca formatiunea sa fie declarata neconstitutionala.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie