Alexandru FLENCHEA, FOSTUL VICEPREMIER PENTRU REINTETEGRARE: „În sine vreau să zic că este un lucru salutabil. Lucrul care cel mai important s-a întâmplat este că a revenit cumva simultan și la Chișinău și la Bruxelles că asistența acordată regiunii transnistrene nu poate să urmărească citând unii oficiali „menținerea stabilității”, adică păstrarea status quo-ului, adică păstrarea stării actuale, divizarea țării, menținerea regimului secionist, categoric nu. Deci, aceast pachet trebuie să vină cu condiționalități, trebuie să țintească obiectivul schimbării realității politice, adică să pună conflictului și să obținem reîntregirea țării.”
Totodată, Flenchea menționează că deși Tiraspolul ar putea accepta lista de condiții impuse de UE, pentru a obține ajutor, nu există nicio garanție că ele vor fi realizate.
Alexandru FLENCHEA, FOSTUL VICEPREMIER PENTRU REINTETEGRARE: „Deci, vedem un prim pas și asta e bine, dar haide să o luăm totuși pe rând. Una dintre condiționalități era legat de drepturile omului, într-adevăr o formulare foarte vagă, ea merită și trebuie specificată. Vreau să cred că în discuții cu Tiraspolul, este o listă mult mai lungă. Dar indiferent de cât de vagă este această listă de pași concreți și pe domeniul drepturilor omului, întrebarea este cum ne asigurăm că ceea ce spune Tiraspolul va fi realizat? Nu avem nicio garanție. Ca să fie clar, regiunea transnistreană nu este țară, nu funcționează ca o țară și nu are nici măcar o aparență de țară așa că nu putem fi siguri și nu trebuie să avem așteptări de la ei, de la administrația de la Tiraspol, despre un comportament responsabil. La drept vorbind, noi pârghii de control nu avem.”
Ulterior, fostul vicepremier pentru reintegrare a adăugat că nu poate fi vorba de angajamente atât timp cât administrația de la Tiraspol este sub influența Kremlinului.
Alexandru FLENCHEA, FOSTUL VICEPREMIER PENTRU REINTETEGRARE: „O altă condiție ținea de tarife, aici trebuie de spus că încă în 2015 Tiraspolul s-a angajat să aducă tarifele la energie pentru toți consumatorii la prețurile cele de piață. Aceasta a fost condiție ca întreprinderile din stânga Nistrului să poată beneficia de condițiile de comerț liber al Republicii Moldova cu UE. Deci, anul acesta fac 10 ani de când au promis, deși și-au asumat nu putem vorbi de angajamente atunci când vine vorba de administrația de la Tiraspol.
Cert este că asistența acordată de UE nu poate sprijini acest regim. Ceea ce nu înseamnă că obiectivul Chișinăului este în distrugerea economiei regiunii. Până la urmă tot ce este acolo este proprietate publică a poporului din Republica Moldova. Noi nu le controlăm efectiv reintegrarea implicită este și restabilirea controlului asupra acestor întreprinderi.”
De asemenea, Flenchea a spus că aducerea tarifelor la energie pentru toți consumatorii la prețurile cele de piață poate duce la apariția unui al doilea val de criză energetică.
Alexandru FLENCHEA, FOSTUL VICEPREMIER PENTRU REINTETEGRARE: „Până la urmă aceste întreprinderi sunt angajați mii de oameni și în momentul în care întreprinderile nu mai lucrează, mii de oameni rămân fără salarii, fără venituri, acele tarife care vor fi ajustate cum le vor plăti? Să ne trezim că peste două- trei luni ei nu vor avea bani nu doar de tarife ajustate la energia electrică, nu vor avea bani nici măcar de mâncare și atunci ne trezim cu un nou val de criză energetică.”
Acum două zile comisarul european pentru extindere a anunțat un ajutor suplimentar pentru regiunea transnistreană de 60 de mln de euro pentru depășirea crizei energetice, dar condiționat de respectarea valorilor fundamentale și drepturile omului.
Regiunea transnistreană a rămas în frig și beznă timp de o lună, pentru că Rusia a sistat la 1 ianuarie livrările de gaz, după ce Ucraina a interzis tranzitul pe teritoriul său. Moscova putea folosi rute alternative, dar nu a făcut-o.
Deși la un moment dat Vadim Krasnoselskii anunța că Rusia va relua furnizarea gazului, sub formă de ajutor umanitar, acest lucru nu s-a întâmplat, iar regiunea a fost ajutată de Uniunea Europeană, care a oferit un grant de 20 de milioane de euro pentru achiziția de gaze.
Sâmbătă, Moldovagaz a anunțat că a livrat 3 milioane de metri cubi de gaze, care au fost solicitate de Tiraspol pentru a menține presiunea necesară în conducte. Volumul va trebui restituit sau achitat până la 1 martie.
Ieri, autoritățile au anunțat că Uniunea Europeană vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză.
În plus, Uniunea Europeană a propus și un ajutor financiar suplimentar pentru următorii doi ani, condiționat de respectarea drepturilor omului.
Liderul de la Tiraspol nu a comentat până acum noul sprijinul anunțat de Uniunea Europeană, și nici condiționalitățile ce urmează a fi impuse pentru a putea beneficia de acesta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.