17.12.2019
Alexandr Stoianoglo: In procuraturi se incalca drepturile omului si se fac bani
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, considera ca seful suspendat din functie al Procuraturii Anticoruptie (PA), Viorel Morari, nu si-ar fi permis sa faca diferite declaratii referitor la delegarea lui la Procuratura Generala (PG) si sa aduca anumite acuzatii, daca nu ar fi avut sustinere politica. Seful PG a refuzat sa spuna din partea cui are Morari sustinere politica, dar a facut trimitere la declaratiile unor politicieni si ale unor reprezentanti ai societatii civile, facute in spatiul public in sustinerea sefului PA. Potrivit lui, „unii procurori”, printre care si Viorel Morari, au iesit din zona de confort si, avand o anumita sustinere politica, au inceput sa se ocupe de populism, transmite IPN.

„Eu sunt convins ca fara sustinere politica domnul Morari nu si-ar fi permis asemenea lucruri pentru ca in sistemul procuraturii, unde este o ierarhie administrativa clara, procesuala, exista anumite reguli de joc, procurorii nu se comporta astfel. In Procuratura nu poate exista anarhie, in Procuratura nu pot exista anumite actiuni independente, cu toate ca inclusiv deciziile procurorului general au procedura de contestare”, a declarat seful Procuraturii Generale in cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Potrivit lui, in perioada sefiei lui Eduard Harunjen, la PG practic lipseau instrumentele de control asupra PA si Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze speciale (PCCOCS).

Seful Procuraturii Generale spune ca nu are nimic personal cu Viorel Morari, la fel cum nu are nimic personal cu orice alt procuror din sistem. „Primul lucru ce a facut domnul Morari dupa ce a fost restabilit in functie a fost sa se „clarifice” cu domnul Chitoroaga, care conducea PCCOCS, care a initiat procedura de urmarire a domnului Tranga (n.r. Andrei Tranga, omul de afaceri in dosarul caruia a figurat si Viorel Morari). De aceea, Viorel Morari a initiat un dosar pe numele lui Chitoroaga, l-a arestat si, prin intermediul procurorului general, l-a inlaturat din functie”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

Seful PG declara ca ceea ce s-a intamplat in Procuratura Generala, in PA si PCCOCS inseamna doar faptul ca „in aceste procuraturi nu exista suprematia legii, nu se respecta drepturile si interesele cetatenilor, sunt urmariti oameni, se distruge business-ul oamenilor, se distrug companii, in aceste procuraturi oamenii castiga bani”. Potrivit lui, cele doua procuraturi specializate au fost inzestrate cu toate instrumentele de violenta si urmarire a oamenilor.

„In timpul conducerii mele la PG nu vor exista procuraturi care nu vor fi in sfera controlului. Aceasta nu inseamna ca ma voi implica in examinarea unor procese penale concrete, dar eu trebuie sa cunosc care este situatia in aceste procuraturi legata de drepturile omului, trebuie sa stiu la ce etapa se afla aceste procese penale, cate sunt la numar, cati oameni sunt atrasi la raspundere, cate dosare au fost expediate in instanta, care este soarta acestora”, a notat Alexandr Stoianoglo.

Totodata, procurorul general spune ca fostul sef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, nu va reveni in fruntea institutiei, iar Viorel Morari, teoretic, ar putea sa revina la sefia PA, dar acest lucru va depinde de rezultatele verificarii. „Daca in rezultatul verificarii se va stabili ca au fost incalcate grav drepturile si interesele oamenilor, legate de drepturile de baza: dreptul la libertate, la circulatie libera, daca se va stabili ca nu a existat o anchetare transparenta a multor dosare, ca oamenii s-au aflat cu anii sub arest, atunci fata de domnul Morari, la fel, vor fi intreprinse masuri de ordin organizatoric”, a spus el.

Saptamana trecuta, Procuratura Generala a anuntat ca procurorul-sef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o luna la PG, iar procurorul-sef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni in functia sa de procuror in Procuratura Anticoruptie. Totodata, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de catre doua grupuri de procurori a controlului complex al activitatii celor doua procuraturi specializate.

Sursa: ipn.md 

Articole din aceeasi categorie