20.08.2020
Alexandr Stoianoglo, despre dosarul "Metalferos": tara ar fi fost prejudiciata cu circa 1,2 miliarde de lei, iar principalul beneficiar ar fi Vlad Plahotniuc

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, spune ca in dosarul "Metalferos" principalul beneficiar este Vlad Plahotniuc, iar in urma schemelor puse la cale, Republica Moldova ar fi fost prejudiciata cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Procurorul General, Alexandr Stioanoglo, mai spune ca potrivit unui studiu realizat de Procuratura Generala, anterior, Procuratura Anticoruptie, nedocumentand aspectul de baza al infractiunii, si anume - cel economic, in lipsa unei analize a conturilor bancare de pe care au fost scosi bani in numerar, a retinut mai multe persoane. Unele au fost ulterior eliberate, iar altele - plasate in arest. In schimb, pe durata carantinei, peste o suta de conturi bancare au fost analizate de procurori, rezultatul evidentiind aspectul conturat al infractiunii. In baza celor stabilite, au fost facute demersuri de arestare a celor implicati in fraudarea Intreprinderii de Stat ”Metalferos”, unii din ei fiind anterior retinuti.

Investigatiile au relevat ca, pe parcursul mai multor ani, piata metalelor feroase a fost monopolizata, IS ”Metalferos” avand conexiuni in activitate doar cu anumite companii, cu care au fost incheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, in mediu, pana la 280 de dolari per tona. Sumele, ulterior, erau lichefiate in baza unor acte de achizitie a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stanga Nistrului.

In realitate, insa, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un pret de circa 150 de dolari pentru o tona, diferenta fiind sustrasa de catre invinuiti. In urma realizarii acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Concomitent, ancheta a mai stabilit ca, in lipsa unei justificari economice, in intervalul anilor 2012 – 2019, cetateanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al caror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase si neferoase catre colectori specializati din Turcia, Austria, Olanda si Germania.

In baza unor contracte fictive, semnate intre SA Metalferos si reprezentantii firmelor nerezidente, dirijate si controlate de Plahotniuc, metalele erau achizitionate la un pret redus, iar mai apoi, revandute beneficiarilor finali, la un pret majorat cu 27 la suta.

Acum doua saptamani, in rezultatul actiunilor de urmarire penala si masurilor speciale de investigatie au fost retinuti 16 membri ai organizatiei criminale.

Cel mai interesant e ca, toti cei 16 figuranti fusese preintampinati despre ceea ce urma sa se intample ca urmare a activizarii actiunilor procesuale in privinta lor, inclusiv prin scurgerile in presa a datelor cu privire la perchezitiile ce urmau a fi efectuate, inainte ca instanta de judecata sa autorizeze aceste actiuni. Mai mult, examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezitiilor a fost taraganata de magistrati timp de trei zile.

Instantele de fond si cea de apel nu au tinut cont nici de gravitatea infractiunilor incriminate, nici de rezonanta sociala a cazului, nici de circumstantele care ar putea determina persoanele sa impiedice urmarirea penala si posibilitatea eschivarii lor de raspundere penala. La fel, nu s-a tinut cont nici de faptul ca anterior, o parte dintre figuranti, desi au fost arestati, si-au continuat activitatea criminala.

Ca urmare, magistratii au respins demersurile procurorilor de arestare preventiva a invinuitilor, solutiile judecatorilor fiind in contradictie cu propriile lor pozitii anterioare.

Acum, toti figurantii, invinuiti de escrocherie si spalare de bani, savarsite in proportii deosebit de mari si in interesul unei organizatii criminale, sunt cercetati in libertate.

Din surse operative stim despre tentativele insistente ale figurantilor de a influenta ancheta procurorilor. Stim ca au fost si promisiuni de a fi solutionate problemele acestora cu justitia.

Articole din aceeasi categorie