08.05.2023
Alegerile din UTA Gagauzia. Expert: „S-a mers pe logica impusa de propaganda rusa in Gagauzia, cine a strigat mai tare impotriva Chisinaului”

Relatia cu Autonomia Gagauza va fi una mai dificila pentru Chisinau, sustin expertii. Asta dupa ce s-a stabilit turul doi al alegerilor pentru functia de bascan al UTA Gagauzia, unde vor lupta candidatul Partidului „Sor”, Evghenia Gutu si candidatul independent, sustinut de Partidul Socialistilor, Grigorii Uzun, doua persoane care ar fi cu putina experienta de colaborare dintre Comrat si Chisinau. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE:„De acum, relatia dintre Chisinau si Comrat va fi una mai dificila decat relatia cu Irina Vlah. Toti candidatii din Autonomia Gagauza care cat de cat stiu sa-si construiasca relatia cu Centrul, cei care au experienta legislativa, executiva nu au iesit in turul doi. Practic, noi vorbim de doi candidati care au foarte putina experienta de colaborare dintre Comrat si Chisinau. Aici, sunt atit pericole, cat si oportunitati.” 

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: „Primul tur a fost dominant, in primul rand, de metode mai putin democratice de a face campania electorala. S-au cheltuit foarte multi bani, primele trei locuri s-au situat candidatii cu cea mai mare resursa financiara, practic altceva nu prea i-a calificat pentru a ajunge in fata. Acestia nu au nici experienta, nici program consistent, nu am auzit din partea lor solutii pentru problemele care ingrijoreaza cetatenii din Autonimia Gagauza. Bunaoara, cum vor reusi acesti candidati sa apere interesele regiunii, cum vor construi acestia relatia cu autoritatile centrale, prin ce metode vor asigura colaborarea internationala in interesul bussinesului din regiunea gagauza. Am auzit foarte putin sa se spuna despre conservarea si promovarea culturii si limbii gagauze, a poporului. Toate aceste intrebari au ramas cumva pe alaturi. S-a mers pe logica impusa de propaganda rusa in Gagauzia, cine a strigat mai tare impotriva Chisinaului, iar turul doi este mai putin in despre ce se spune public, ci mai mult despre ce aranjamente se fac.”

Alegerile din Gagauzia au avut loc duminica, 30 aprilie, iar pe 14 mai va avea loc turul doi. Potrivit rezultatelor preliminare, pentru functia de bascan se vor duela candidatul independent, sustinut de Partidul Socialistilor, Grigori Uzun si reprezentanta Partidului Sor, Evghenia Gutul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.   

Articole din aceeasi categorie