28.11.2020
Ala Nemerenco: "Daca guvernul nu va intreprinde masuri urgente de redresare a situatiei pandemice, sistemul va exploda"

Ex-ministrul Sanatatii, Ala Nemerenco, spune ca situatia pandemica ar fi mai rea decat este raportata de autoritati. Daca guvernul nu va intreprinde masuri urgente de redresare a situatiei, sistemul va exploda, sustine aceasta.

Ala NEMERENCO, EX-MINISTRUL SANATATII: "Pentru ca curajosul domn Premier adusese mai ieri niste invinuiri indirecte celor care i se pare dumnealui ca denigreaza Republica Moldova (probabil confundand persoana sa cu tara), las aici special pentru alfabetizare o prognoza ca sa se inteleaga - daca nu intreprinde si in continuare masuri urgente de redresare a situatiei pandemice, sistemul va exploda pur si simplu. Asa cum am vazut cu toti in martie ca se intamplase in unele tari.

In grafic e prezentata situatia inregistrata in fiecare luna separat, iar in roz in coloana este indicatorul simplu de multiplicare ale cazurilor in progresie de la o luna la alta. Nu indicatorul estimat clasic R0 de contagiozitate, dar cel real care deja s-a produs - adica la cate persoane noi in luna urmatoare a fost transmisa infectia de catre cei infectati luna trecuta conform datelor statistice. Daca aplicam pentru lunile decembrie-ianuarie un multiplicator de doar 1,3 (desi in aug/sept/oct el a fost 1,4-1,5), in decembrie sa ne asteptam inca la 39 mii cazuri noi si in ianuarie - la 50 mii. Si doar in doua luni atingem un nou "record" de 200 mii. Dintre care inca alti 2 mii vor deceda. Daca nu faceti nimic si doar numarati statisticile...

Atat. Sper sa fiu inteleasa, dle Premier. Nu am venit cu mecanisme prea sofisticate. Ca sa nu va supar prea tare, am folosit doar cifrele raportate de autoritati. Care nici pe departe nu sunt reale. Infectati sunt minim de 3 ori mai mult. De aia si progresia e atat de rapida".

 

Articole din aceeasi categorie