14.03.2023
„Acel Guvern a fost format in alte conditii, pentru alte scopuri.” Ce spune Ion Sturza despre motivele ce au stat la baza formarii noului Executiv, in frunte cu Dorin Recean

Schimbarea Guvernului Republicii Moldova este una logica si programata, ce se incadreaza in evolutia evenimentelor actuale, considera fostul prim-ministru, Ion Sturza. Acesta mentioneaza ca noul premier, Dorin Recean, are experinta de a conduce un minister de forta si se va descurca mult mai bine in problemele de securitate, in contextul multiplelor provocari care apar in prezent in spatiul Republicii Moldova. 

„Nu este nicio criza guvernamentala, nimeni nu a contestat Guvernul Nataliei Gavrilita. Acel Guvern a fost format in alte conditii pentru alte scopuri, scopuri de pace. Da, s-a confruntat cu multiple fenomene, pandemia, inceputul razboiului si multe altele, in care in linii mari destul de onorabil s-a discurcat, insa, cand au aparut aceste multiple provocari de securitate era nevoie de un alt profil de organizare a Guvernului”, a explicat Sturza in cadrul emisiunii In Profunzime de la PRO TV. 

Totodata, fostul premier a precizat ca o alta problema existenta in Guvernul Gavrilita a fost evidentiata in cadrul fostului minister al Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, acolo unde erau concentrate foarte multe functii. 

„Doar asa s-a putut de reconfigurat Guvernul si de inlaturat acea anomalie, cand intr-un minister erau concetrate foarte multe functii. Era Guvern in Guvern si nu s-a putut reforma intr-o alta formula, decat printr-o reconfiguarare a Guvernului”, a mentionat Ion Sturza.

Acesta spune ca o resetare a Guvernului a fost necesara, iar actualul premier, Dorin Recean, se va descurca in ceea ce tine de problemele de securitate. 

„Multi il considera dur. El e destul de rational si mai degraba cauta o solutie decat sa dea cu capul pe cineva de asfalt. Adevarul este ca el are experinta de a conduce un minister de forta, inafara de aceasta, a fost alaturi de presedinte pe problemele de securitate. Deci in zona asta se descurca destul de bine. Evident ca sunt alte multiple provocari, cu care cred ca se va descurca”, a adaugat Sturza.

Pe 10 februarie, executivul condus de Natalia Gavrilita a demisionat. Tot in aceeasi zi, Maia Sandu a inaintat candidatura lui Dorin Recean la functie de prim-ministru.

Pe 16 februarie Guvernul Recean a fost investit. Imediat dupa ce a obtinut votul de incredere din partea deputatilor, noul prim-ministru, Dorin Recean, impreuna cu intreg cabinetul sau de ministri, au mers la Presedintie si au depus juramantul. 

Guvernul Recean este compus din 15 ministere, 11 dintre ministri sunt cei care se regaseseau si in Guvernul Gavrilita. Totodata, sunt patru nume noi. Veronica Mihailov ce conduce ministerul Justitiei, Lilia Dabija - ministrul Infrastructurii, Victor Parlicov - este in fruntea ministerului energeticii si Veronica Sireteanu - la ministerul Finantelor.

Articole din aceeasi categorie