23.08.2020
81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov. Mesajul Maiei Sandu: "Zeci de ani am fost constransi sa ne solidarizam cu calaii si sa uitam victimele"

Astazi se implinesc 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov. In acest sens, Maia Sandu a venit cu un mesaj in care scrie ca victime ale acestor ideologii au cazut sute de mii de romani, evrei, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, romi si multi alti oameni.

Maia SANDU, LIDERA PAS: "Anul trecut, guvernul pe care am avut onoarea sa-l conduc a declarat ziua de 23 august drept Ziua comemorarii victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare, decretand-o drept zi de doliu national. Prin aceasta masura am dorit sa punem bazele reconcilierii nationale, intemeiate pe spiritul de toleranta si respect reciproc, si sa aducem un omagiu tuturor concetatenilor nostri care au cazut victime nevinovate ale regimurilor ce promovau dispretul fata de viata umana, fata de libertatile individuale si drepturile omului.

Regimurile fasciste si comuniste, nazismul si stalinismul n-au tinut cont de limba, religia si cultura nimanui, iar victime ale acestor ideologii criminale au cazut sute de mii de romani, evrei, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, romi si multi alti oameni buni ai acestui pamant. Nimic nu justifica atentatul la viata umana. Zeci de ani am fost constransi sa ne solidarizam cu calaii si sa uitam victimele, ceea ce ne-a invrajbit si a divizat societatea noastra. Aceste timpuri trebuie sa dispara.

Sa nu mai lasam pe nimeni si niciodata sa ne invrajbeasca si sa ne faca dusmani in propria tara! Viata fiecarui om este foarte pretioasa si valoreaza la fel, indiferent de pozitia sociala, limba vorbita sau etnie. E vremea sa ne uneasca respectul, iubirea aproapelui, dreptatea. E vremea sa devenim cu totii mai buni si sa luptam nu unul impotriva altuia, ci impreuna pentru binele tuturor. E vremea sa avem o tara in care toti cetatenii traiesc in pace si in bunastare".

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un tratat de neagresiune, semnat intre Germania nazista si Uniunea sovietica.

Semnarea acordului a permis ca un an mai tarziu sovieticilor sa ocupe Basarabia si Bucovina de Nord, afectate fiind tari ca Polonia si Tarile Baltice. O rezolutie recenta a OSCE, propusa de Lituania si Slovenia, cere ca ziua de 23 august sa devina o zi dedicata memoriei victimelor regimurilor nazist si stalinist.

Articole din aceeasi categorie