20.03.2020
Peste 6.000 miliarde de euro mobilizate la nivel mondial pentru combaterea efectelor COVID-19 (EFE)

Institutii, banci centrale si guverne din toata lumea au lansat un intreg arsenal de masuri pentru a contracara efectele economice ale epidemiei de coronavirus, aceste masuri depasind 6.000 miliarde de euro, relateaza agentia EFE.

Cu criza din 2008 inca in minte, obiectivul comun este salvarea economiei de puternicul impact al pandemiei, care a determinat inchiderea temporara a afacerilor intr-un numar in crestere de tari, a paralizat o buna parte a calatoriilor internationale si a intrerupt lanturile de aprovizionare la nivel mondial.

Astfel, Rezerva Federala americana (Fed) a lansat masuri exceptionale pentru cresterea lichiditatii pe pietele financiare, in valoare de peste 1.200 miliarde de dolari (1.100 miliarde de euro).

Fondul Monetar International a dat asigurari ca "este pregatit sa mobilizeze" toata capacitatea sa de imprumut, 1.000 miliarde de dolari (925,336 miliarde de euro), pentru a ajuta tarile afectate sa infrunte criza.

Banca Centrala Europeana a anuntat un program de achizitie de bonduri publice si private de 750 miliarde de euro, in cadrul Programului de Achizitii de Urgenta pentru Pandemie (PEPP).

Banca Japoniei a pus in miscare diferite masuri pentru a infrunta criza, printre care o crestere de 80.000 miliarde de yeni (674,044 miliarde de euro) in cadrul programului de achizitie de titluri suverane sau dublarea achizitiei de fonduri de investitii cotate, pana la 12.000 miliarde de yeni (101,268 miliarde de euro).

Banca Mondiala estimeaza mobilizarea a 12 miliarde de dolari (11,1 miliarde de euro) pentru a ajuta statele sa faca fata impactului economic al coronavirusului.

Guvernul american a prezentat un pachet de stimulare fiscala de circa 1.000 miliarde de dolari (925,336 miliarde de euro), care include amanarea platii impozitelor, asistenta pentru sectoare afectate in mod deosebit, precum companiile aeriene sau hotelurile si acordarea de bani cash cetatenilor.

Comisia Europeana a propus mobilizarea unor resurse de 37 miliarde de euro pentru a contracara pandemia si sa se permita tarilor membre utilizarea celor 8 miliarde de euro primite din fondurile structurale pe care nu le-au utilizat si ar fi trebuit sa le returneze.

Guvernul spaniol prevede mobilizarea a 200 miliarde de euro prin diverse initiative, printre care o linie de garantii pentru a se asigura ca lichiditatile ajung la companii.

Executivul german a promis un program de creditare "fara limite" pentru a evita problemele de lichiditate ale firmelor, care va fi garantat cu peste 500 miliarde de euro si se va derula prin intermediul bancii sale publice.

Planul Guvernului francez pentru a mentine pe linia de plutire economia include masuri in valoare de 45 miliarde de euro, de la amanarea platii impozitelor la plata salariilor angajatilor companiilor care si-au oprit productia, precum si garantii pentru imprumuturi in suma de 300 miliarde de euro.

Guvernul britanic a anuntat un plan de garantii pentru imprumuturi sprijinit de stat in valoare de 330 miliarde de lire (360 miliarde de euro), care va putea fi extins in functie de nevoi, si un pachet de ajutoare directe pentru companii de 20 miliarde de lire (22 miliarde de euro).

Italia a lansat un pachet de ajutoare de pana la 25 miliarde de euro, care include sprijin pentru familii, companii si freelanceri, linii de acces la credite si un plan pentru nationalizarea companiei aeriene Alitalia.

Banca Centrala a Chinei a injectat 200 miliarde de yuani (25,86 miliarde de euro) lichiditati prin sistemul de imprumuturi pe termen mediu.

Executivul Braziliei a demarat un plan cu o valoare totala de 26 miliarde de euro, care combina masuri de sprijin pentru grupurile de persoane mai vulnerabile si pentru anumite sectoare economice.

Articole din aceeasi categorie